Femåringar från Vinninga-Filsbäckenhetens förskolor besöker Råbäcks kalkbruk på Kinnekulle, onsdagen den 25 sep kl 10-13.
Besöket är en start på förskolans tema ENERGI med fokus på Naturvetenskap och Teknik och samtidigt ett gott exempel på hur biosfärområdets arbete med hållbarhet kan se ut i praktiken.
Pressen hälsas välkomna kl 12:15 på onsdag den 25 september
Naturligtvis går det bra att delta när som helst under dagen men för att alla ska hitta rätt och för att vi ska kunna svara på frågor utan att störa programmet möter vi upp vid nedfarten mot Trolmens station kl 12:15.
I kalkbruket driver det sociala företaget Hållbart Avstamp ett projekt kallat ”Att gå i kalken”. En, bland flera, viktiga samverkansparter till projektet är biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle. ”Att gå i kalken” syftar till att samla in och tillgängliggöra kunskap om Kinnekulles geologi och industrihistoria samt skapa ett intressant och lärande besöksmål.
Syftet är också att förskolans pedagoger tar tillvara på det som väcker barnens intresse för att sedan fördjupa det på hemmaplan under det kommande året.
Under dagen kommer barnen att träffa ambassadörer från biosfärområdet samt få möjlighet att upptäcka olika bergarter, se kalkugnar, natur och vandringsleder i området. Kunskaper och idéer tar barnen sedan med tillbaks till sina kamrater på förskolan.
Dagen avslutas med att barnen utses till miniambassadörer för Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle.
Malin Hemberg, malin.hemberg@lidkoping.se, telefon: 0510-771650
Ola Göransson, ola.goransson@cellma.se, 070-6727478
från Källby ta ned vid Blomberg mot Hjelmsäter och följ “nedre vägen” fram till skylt “Trolmens station”. Följ vägen cirka 200 m så möter vi upp där. Därifrån är det inte långt att gå.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.