Gränslandet är en föreställning med positivt fokus på mångfald som genom musik och berättelser tar sig an känsliga teman som öppenhet och intolerans.
Föreställningen är en positiv föreställning med fokus på mångfald, och innehåller många konsformer, berättelser och språk.
- Föreställningen problematiserar kring intolerans och har med alla dess element ett gemensamt och hoppfullt budskap; att mångfald äger, säger Helene Wellner, projektledare och kulturproducent på KulturBruket vid Lidköpings kommun. Många känner säkerligen att temat provocerar, men det är också kulturens roll – att provocera och skapa debatt.
Föreställningen spelas dels för elever på De la Gardiegymnasiet men även för allmänheten på kvällen.
- Inför och efter skolföreställningen har lärarna fått ta del av ett material som ger tips på hur man kan förbereda eleverna inför denna, samt på hur man kan fånga upp elevernas känsla och upplevelse av föreställningen. Upplägget för allmänheten blir något av det samma, där man som publik får stanna kvar och diskutera temat som togs upp i föreställningen.
De som medverkar i föreställningen är Maria Stellas med sång, Oskar Hanska med poesi, Mohanned Hawaz med dans, Jenny Kristoffersson på bas, Robert Svärd på gitarr, Gustav Horneman med programmering och trumset. Dessa har skördat internationella framgångar, turnerat över hela världen och stått på flera av Sveriges stora scener.
Tid och plats för föreställningarna:
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.