På onsdag besöker föreläsaren Staffan Werme Stadsbiblioteket med en föreläsning fylld med energi och aha-upplevelser. Med titeln ”Ska man verkligen arbeta tills man är 80” eller ”Kan jag inte få jobba lite till”? berättar Staffan om sina tankar om vad ett arbete är värt och hur vår syn på arbete håller på att förändras.
Staffan tar oss med på en tvåhundraårig resa, från 1800-talets Fattigsverige, till 2000-talets land där vi måste definiera om vår syn på såväl arbete som ålder. När 25 % av Sveriges befolkning är äldre än det som förr kallades pensionsåldern, måste världen förändras. Och det handlar mer om engagemang, samhällsmedverkan och jobb än om de sista månadernas behov av äldreomsorg. Sverige förändras, och det kan vara de äldre som driver förändringen.
Allt fler av oss blir allt äldre, piggare och engagerade, och vi kommer att kräva att få bli behandlade på samma sätt när vi är 75 eller 85 som när vi var 35 eller 55.
Staffan Werme utsågs 2007 till ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings beredning för primärvård och äldreomsorg. Han var kommunalråd i Örebro mellan 1998 och 2014. Nu är Staffan en uppskattad föreläsare, krönikör och skribent. Och så driver han ett litet jordbruk med får, hästar och höns strax utanför Örebro.
Föreläsningen arrangeras i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.