Hösten 2017 startade vi en verksamhet på De la Gardiegymnasiet då Utbildningsnämnden i Lidköpings kommun uttryckt en önskan om att alla elever på De la Gardiegymnasiet ska erbjudas en likvärdig gymnasieutbildning.
Verksamheten kallas Flexibelt lärande och består av sex lärare och en elevassistent. Lärarna är en resurs för att stötta lärare och elever på programmen och för att nå elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd.
Individuellt stöd för elever i behov av särskilt stöd
Eleven får arbeta flexibelt med sin skolgång i mindre grupper. Elevens behov och önskemål om hur den lär sig på bästa sätt styr hur vi organiserar undervisningen. Lärarna som arbetar med eleverna har goda kunskaper och erfarenhet som behövs för att kunna bemöta eleven oavsett vad den anser sig är bra på, känner och tycker är viktigt. Tillsammans bestämmer lärare och elev vilka kurser eleven ska läsa på sitt program och vilka kurser det passar bättre för eleven att läsa i mindre grupp tillsammans med lärare på Flexibelt lärande. Ofta läser eleven de gymnasiegemensamma ämnena, det vill säga svenska, matematik, engelska, samhällskunskap, historia och religion, i en mindre grupp tillsammans med en lärare från Flexibelt lärande i de egna lokalerna. Kurserna som är specifika för programmet eleven går på läser eleven tillsammans med sin klass på programmet.
Övergripande stöd i organisationen
Flexibelt lärande ger också ett övergripande stöd till elever och lärare på De la Gardiegymnasiet. Det kan till exempel vara att samtliga elever på De la Gardiegymnasiet erbjuds extra undervisning i matematik, svenska och engelska varje vecka. Under höst-, sport och påsklovet kan de välja om de vill gå på lovskola för att klara en kurs eller förbättra sina betyg. Även sommarskola erbjuds under de första veckorna på sommarlovet. Det övergripande arbetet kan också handla om att vara med på lektioner och stötta lärare och elever eller att elever som inte är godkända i något ämne får möjlighet att läsa om kursen.
Kontakt:
Ann-Sofie Solman, arbetslagsledare telefon 0733-55 31 22.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.