Kultur - och fritidsnämnden delar årligen ut föreningsstipendier inom kultur och idrott som enskilda personer och föreningar kan söka. Totalt rör det sig om 50 000 kronor som fördelas mellan de olika stipendierna.
För att uppmuntra till fortsatt utveckling inom föreningsliv och enskilda insatser utser Kultur- och fritidsnämnden årligen stipendiater inom kultur och idrott. Stipendiesumman är på totalt 50 000 kronor och fördelas mellan fem stipendier.
- Stipendierna är menade att skapa bra förutsättningar för personer att kunna vara verksamma inom vissa områden och att belöna extraordinära insatser, säger Helene Wellner, handläggare av kultur- och fritidsstipendierna på KulturBruket vid Lidköpings kommun.
Ansökan och utdelning
Det går att ansöka fram till och med 11 april via e-tjänst på Lidköping kommuns webbplats. För att ansöka måste stipendiaten vara bosatt i eller i sin verksamhet ha nära anknytning till kommunen.
Stipendiaterna offentliggörs under våren och utdelningen sker under det traditionella nationaldagsfirandet 6 juni.
- Vi hoppas på många sökande eftersom Lidköping har många duktiga föreningar och personer som alla bidrar till utveckling av kultur- och fritidsutbudet i kommunen, säger Helene Wellner.
Stipendier som finns att söka våren 2014 är:
Söks för arbete inom särskilda konstnärliga områden såsom konst, musik, litteratur samt konsthantverk. Stipendiet kan även sökas som studiestipendium, dock inte till grundutbildning.
Person som gjort allmänt erkända insatser inom kulturområdet kan sökas eller nomineras till hedersgåvan.
Söks av ledare eller aktiv inom idrottsområdet för utveckling inom sitt utövande.
Person som gjort allmänt erkända insatser inom idrottsområdet kan sökas eller nomineras till hedersgåvan.
Alla föreningar inom Kultur & Fritids verksamhetsområde erbjuds att söka stipendiet för Årets ideella förening.
Vid bedömning av ansökan tas hänsyn till:
· God värdegrund, etik och moral
· Aktivt arbeta med förebyggande insatser avseende drogfrihet, jämställdhet, diskriminering, miljö och öppenhet för alla.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.