Utställningen Filmfabriken lyfter fram en dynamisk och extremt produktiv epok som skedde i Lidköping från 1975 fram till 1990-talet under regi av Mats Helge Olsson. Under denna period produceras närmare 30 kort- och långfilmer per år där The Ninja Mission och Sverige åt svenskarna är de mest kända.
Den Lidköpingsbaserade verksamheten, som i huvudsak bestod av lokala talanger, kan även ses som en utbildningsplats, en filmskola, från vilken många namnkunniga inom film- och tv-branschen, både nationellt och internationellt, kommer.
Vänermuseet vill genom utställningen ge publiken en inblick bakom filmfabrikens kulisser och lyfta det massmediala fokus som riktades mot verksamheten i Lidköping. Invigningen av utställningen ger ett unikt tillfälle att som åskådare få ta del av en inspelningssekvens framför Vänermuseets entré. Actionsekvensen kommer att innehålla rekvisita som användes under produktionsåren, bland annat stridsfordon, rökmaskiner, ljussättningar och filmutrustning.
Det kommer även att ingå zombistatister, soldater, bomber och skottlossning. Efter filmsekvensen får besökaren inne i museet möta flera ur Mats Helge Olssons filmteam som berättar spännande, roliga minnen och episoder från den tiden det begav sig.
Datum för utställningen: 29/10 2016 - 20/11 2016.
Invigning: Livetagning av ”actionscen” inför publik framför museets huvudentré med start kl 18:00.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.