Den senaste tidens stora ökning av människor som söker skydd i Europa är historisk. Beräkningarna för 2015 rör sig mellan 140 000 och 190 000 asylsökande, varav 33 000 är ensamkommande barn.
I nuläget kommer det 4-5 barn i veckan till Lidköping. Hittills i år har det kommit 70 barn och ungdomar. Social & Arbetsmarknad beräknar att det kommer ytterligare cirka 60 ensamkommande barn innan årets slut. Lidköping har tagit emot ensamkommande barn sedan 2010.
Alla kommuner har ett gemensamt ansvar för att ta hand om ensamkommande barn. I Lidköpings kommun råder det nu en akut brist på boende för ensamkommande flyktingbarn.
Därför har Lidköpings kommun beslutat att använda lediga lokaler vid Solhaga äldreboende till boende för ensamkommande barn och ungdomar. Lokalerna används i dag vid renoveringar och omflyttningar inom Vård & Omsorg och är obebodda. Migrationsverket kan anvisa ensamkommande barn till en kommun med kort varsel. Det kan röra sig om så kort tid som en eller ett par dagars framförhållning. För att kunna ta väl hand om flera barn gör Lidköpings kommun nu en översyn för att hitta ännu fler bostäder.
På boende för ensamkommande barn finns det alltid personal dygnet runt. De ensamkommande barnen får även var sin kontaktperson och en god man. På Solhaga kommer det att finnas plats för 32 barn och ungdomar. De ensamkommande barnen kommer främst från Afghanistan, Somalia, Eritrea och Syrien. Ungdomarna som kommer är oftast mycket motiverade att studera och skapa sig en framtid i Sverige.
Lokalerna kommer att anpassas till den nya verksamheten. Boendet för de ensamkommande flyktingbarnen bedöms inte påverka nuvarande verksamhet, då den kommer vara avskild från Solhagas äldreboende. Bland annat kommer den nya verksamheten ha en egen entré i den norra delen av fastigheten. Inflyttningen kommer att ske så snart rekrytering av personal och anpassningar av lokaler är klara. Barnen kommer att bo på Solhaga som längst fram till hösten 2016. Efter det kommer lokalerna att återställas till Vård & Omsorgs verksamhet.
Vi planerar ett informationsmöte för boende och anhöriga till vecka 45.
Kontaktpersoner
Kommundirektör
Jan Fransson, telefonnummer: 0510-77 01 78
Chef Hållbar samhällsutveckling
Elin Liljebäck Nilsson, telefonnummer: 0510-77 01 75
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.