Lidköping kommuns första utställning för hösten är ”En idé tar form”, som visar alster av konsthantverkare och designers från HDK Steneby i Dalsland. Samtliga av utställningens deltagre har tagit eller håller på att ta en masterexamen på HDK Steneby, en av få skolor i Sverige som ger masterexamen i konsthantverk/design.
-Det som avses när man pratar om konsthantverk av idag, är att det är ett område inom vilket man utforskar och uttrycker sig fritt. På samma sätt som inom de fria konsterna, säger Isabel Eriksson, konstintendent på Lidköpings kommun.
Lidköpings Konsthall vill visa konst som är gränsöverskridande och utforskande. Gränsen mellan konst och konsthantverk kan ibland vara svår att definiera. I utställningen ges de medverkande utrymme att även i ord uttrycka hur de förhåller sig till design, konsthantverk och konst.
- Jag skapar rum och volymer i metall och naturmaterial, som jag samlar i landskapet. Det kan vara vass, löv eller mossa. Jag ser mig själv som en som ”tänker med händerna” och utforskar vad det innebär att vara en kropp i en värld av tankar, säger Lina Söderberg, elev på HDK Steneby.
- För mig är konsthantverk unika objekt gjorda för hand, av och med traditionella material och tekniker. Det är handens skicklighet, kunskap och övning som är så tillfredsställande, hävdar Juan Cappa, elev på HDK Steneby.
Parallellt med Stenebyelevernas utställning visas ett projekt kring design av stolar med Rudenschöldsskolans årskurs åtta, finansierat av Statens Kulturråds satsning Skapande skola. Projektet visas på Vänermuseet och i entrén till Lidköpings Konsthall. Eleverna har under tre år arbetat tillsammans med bildlärare Håkan Gustavsson och fd produktutvecklingschef för Rörstrand och länskonstmuseichef Lena Holmstrand-Krueger. Kinnarps i Falköping kommer att välja ut sex stolar som eleverna designat och tillverka dessa i verklig skala.
Medverkande konstnärer från HDK Steneby: Berith Stennabb, Lina Söderberg, Linda Loland, Björn Ekblom, Luka Jelusic, Steven Polak, Jessica Fleetwood, Ying-yi Wei, Jokum Lind Jensen, Juan Cappa, Katarina Müller, Amanuelabiy Abraham, Ida Nilsson, Josha Woudstra, Hannes Nilsson.
Program i Lidköpings konsthall
Utställningen pågår 19 september till 25 oktober.
Lördag 19 september kl 11:00-14:00 - Invigning med konstintendent Isabel Eriksson, konstpedagog Elisabet Östh och en handfull av konstnärerna.
Varje onsdag - Lunchvisning kl 12:30 (ca 10-15 min).
Varje söndag - Lekfull visning för barn från 6 år kl 13:00.
3 och 24 oktober - Visning (ca 40 min) kl 13:00..
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.