Invånare och sommarstugeägare i Lidköpings kommun och övriga kommuner runt Vänern har möjlighet att dela med sig av sitt vatten och på så vis delta i sommarens vattenutställning Hypersea på Vänermuseet.
Utställningen Hypersea tas fram i samarbete med miljökonstnärenJeanette Schäring, som för samman människors berättelser om vatten med konst, naturvetenskap och ekologisk filosofi i olika delar av världen.
Jeanette skapar interaktiva installationer genom att starta naturliga biokemiska färgprocesser i detta kollektiva verk. Ett föränderligt färglaboratorium som andas, växer och kommunicerar. I samarbete med ljus och mänsklig interaktion blir utställningen en förnimbar social, geografisk och kulturell markör för vårt ömtåliga ekosystem.
Berith Stennabb, som är utställningsansvarig för utställningen Hypersea på Vänermuseet betonar att allt vatten är som man använder i sin vardag är välkommet.
- Alla har ju inte egen brunn. Då kan man istället medverka genom att lämna in allt från schampovatten, potatiskokvattnet, brunnsvatten, källvatten, vattenpöl, sjövatten, bassängvatten – alla vattenbidrag och en liten historia eller information om just ditt vatten mottages tacksamt, förklarar Berith.
Hur gör man för att delta i utställningen med sitt vatten?
Fyll en rengjord PET-flaska eller glasburk med ½ liter – 1 liter vatten ur egna brunnen eller från din vardag. Lämna in vattnet senast den 21 maj på någon av inlämningsplatserna: Vänermuseet, Stadsbiblioteket och Kontaktcenter i Stadshuset i Lidköping. Tillsammans med vattnet lämnas en beskrivning eller personlig berättelse som hör till vattnet.
Extratillfällen
Konstnären finns på plats på Vänermuseet för att personligen ta emot vatten den 21 och 22 maj.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.