Den 1 oktober gick ansökningstiden ut för företag att söka Lidköpings kommuns hållbarhetspris. Priset är en hedersutmärkelse och en ekonomisk uppmuntran till fortsatt arbete genom en prissumma på 20 000 kronor. På våren delas det ut till en ideell förening och på hösten till ett företag som har gjort något särskilt för hållbar utveckling.
Den 22 oktober kommer miljö- och klimatutskottet att utse en vinnare av priset på 20 000 kronor. De kan även utse någon eller några som får hedersomnämnande. Priset delas ut på Tillväxt Lidköpings gala i november.
Ahlbergs pannor har inom sin nisch gjort en insats för miljön genom att konstruera pelletspannor som kan ersätta de annars vanliga oljepannorna för spannmålstorkning inom lantbruket.
Närebo Agro-Garden AB har på ett framgångsrikt sätt utvecklats från traditionellt lantbruk via grönsaksodling till att idag vara gårdsbutik, restaurang och hotell. Gårdens odlingar och byggnader har återanvänts till de nya verksamheterna. Den senaste utvecklingen är att även bidra till social hållbarhet genom olika kulturarrangemang. Idag är gården ett viktigt besöksmål. Genom den utveckling som skett på gården är den en förebild för andra.
Lidköpings porslinsfabrik har gjort en social och kulturhistorisk insats genom att bevara en liten del av den porslinstradition som varit en symbol för Lidköping och samtidigt lyckats utveckla det som företag.
Västra Kålland VA Ekonomiska Förening är i grunden ett stort tekniskt projekt som möjliggjort att alla på Västra Kållandsö kunnat ansluta sig till kommunalt VA och bredband. Genom att samarbeta har man kunnat göra detta på ett ekonomiskt och långsiktigt hållbart sätt. Miljöeffekten är långt större än bara det som berör medlemmarna i föreningen eftersom projektet bidragit till att vattenkvaliten t ex i Ullersundet blivit bättre. Det som framförallt gör Västra Kålland VA Ekonomiska Förening unik är det stora sociala projekt som detta inneburit där man lyckats samla i stort sett alla boende i området till en gemensam satsning och att samarbetet inte slutar där utan att man nu går vidare för att förbättra service och livskvalitet även på andra sätt i området. Föreningen har även utgjort en förebild för andra.
Jordnära miljökonsult AB har utifrån sin affärsidé på ett genomtänkt sätt arbetat med miljöfrågor. Inom sitt företags verksamhetsområde kartlägger man och föreslår åtgärder för att på miljömässigt och ekonomiskt bästa sätt hantera föroreningar i mark. Även i andra beslut prioriterar man miljö och social hållbarhet vilket visar att dessa frågor genomsyrar allt företaget gör. Företaget vill erbjuda goda arbetsförhållanden och genom att företaget varit framgångsrikt har fler medarbetare kunnat anställas.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.