Kommunen har under perioden 1 november 2016 till 31 maj 2017 köpt grävtjänster för cirka 5,7 miljoner kronor utan att ha genomfört en annonserad upphandling. I en annonserad upphandling bjuds alla aktörer på marknaden in att lämna anbud. Kommunen fortsatte att köpa tjänster av den tidigare upphandlade entreprenören vilket skedde efter en så kallad direktupphandling. Att direktupphandla är tillåtet när värdet på inköpen uppgår till maximalt 534 000 kronor under ett år.
Konkurrensverket anser att det finns brister
Konkurrensverket inledde en granskning av upphandlingen. Under utredningen har kommunen fått tillfälle att svara på vad som hänt och varför det har skett.
I svaret beskriver kommunen två huvudsakliga orsaker till att felet uppkommit. Först och främst har den annonserade upphandlingen avbrutits vid två tillfällen. Vid det ena tillfället upptäckte upphandlingsenheten fel i underlaget och vid det andra tillfället framkom önskemål från branschen att man ville att snöröjning skulle ingå.
Den andra orsaken var en missbedömning av behovet av grävtjänster under vintern 2016/17.
– Erfarenhetsmässigt vet vi att efterfrågan på grävtjänster är betydligt lägre under vintern än övriga delar av året. Vi bedömde att värdet skulle bli lägre än den gräns som gäller för direktupphandling. Det visade sig vara en missbedömning då efterfrågan kom att bli betydligt större, konstaterar upphandlingschef Lennart Jonsson.
Konsekvensen av felet riskerar att bli en så kallad upphandlingsskadeavgift som kan uppgå till max tio procent av inköpsvärdet, alltså 570 000 kr. Konkurrensverkets förslag till beslut är att Lidköpings kommun ska betala 190 000 kr. Det är Förvaltningsrätten som avgör ärendet.
Nytt avtal och förbättrade rutiner
I juni i år tecknade kommunen ett nytt avtal för grävtjänster efter att ha genomfört en annonserad upphandling.
För att minimera risken för att liknande fel sker arbetar berörda verksamheter med att förbättra sina rutiner.
Kontaktperson: Upphandlingschef Lennart Jonsson tel 0510-77 08 44
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.