I fredags fick Lidköpings kommun svar från Länsstyrelsen på ansökan gällande ledningsdragning i Lidan till nya avloppsreningsverket Ängens ARV. Svaret säger att Länsstyrelsen bedömer ärendet för komplicerat för att handläggas av dem och skickar det vidare till Mark och Miljödomstolen.
Länsstyrelsen aviserar att de är osäkra gällande att ta beslut för både ny utsläppspunkt vid Sköldmön och ledningsdragning i Lidan. Från kommunens sida är detta oväntat då ledningsdragning i vatten är en vanlig metod på kusten, samtidigt som det avloppsvatten som kommer att släppas vid den föreslagna utsläppspunkten i Lidan är av betydligt renare (fysisk och mikrobiell) kvalitet än det vatten som naturligt rinner i Lidan.
Det känns givetvis riktigt bekymmersamt att projektet försenas och riskerar att fördyras på grund av att tillståndsprocessen förlängs, samtidigt som kommunen står redo att göra sin största miljöinvestering någonsin för att skydda Vänern. Vänern är en av Sveriges största vattentäkter och försörjer ca 800 000 människor med dricksvatten.
Det är svårt att i dagsläget uppskatta vilka ekonomiska konsekvenser Länsstyrelsens beslut kommer att ha då vi inte vet vilka beslut som kommer att tas men både tillståndsprocess och höjda byggpriser pga inflation kommer ge fördyringar av projektet. Skulle det krävas ny ledningsdragning runt Lidköpings tätort, för att undvika ledningsdragning i Lidan, kommer kostnaden öka betydligt.
Då ansökningsprocessen har blivit betydligt mer omfattande än beräknat är nu projektet försenat med cirka 6 månader. Men i och med Länsstyrelsens beslut att ej handlägga ärendet riskerar projektet att försenas med upp till två år då Mark och miljödomstolen har handläggningstider upp till 18 månader.
Bakgrund
Eftersom vi bygger ett nytt reningsverk, på en ny plats, krävs det i vårt fall tre separata ansökningar:
Arbetet med de tre ansökningarna har varit mycket omfattande än förväntat och innefattar nu över 30 olika utredningar begärda av Länsstyrelsen. Bland annat har arkeologisk utredningar, marinarkeologisk, bedömning av översvämningsrisk, dagvattenutredning, lukt, lodning av Lidan, naturvärdesutredning, geologisk utredning och lokaliseringsutredning genomfört.
Kontaktperson: Linda Lundström, Förvaltningschef Teknisk Service 0510-77 06 56
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.