Efter fyra veckors medborgardialog gällande den nya stadsutvecklingsplanen under september månad i Framtidsverkstaden i centrala Lidköping, så pågår nu summeringen.
– Det gick över förväntan, säger Johanna Renko, kommunikatör på Samhällsbyggnad. Vi hade 2 130 besök av engagerade medborgare i vår lokal i Kopparportens galleria. Det är mer än fem procent av Lidköpings befolkning.
– Vi lämnade Stadshuset för att ha spontana och givande samtal med människor i vardagen. Istället för att bjuda in till ett möte, så tog vi dialogen till en plats där människor redan befinner sig.
Det var lätt att tro att dialogen och åsikterna mest skulle kretsa kring trafikfrågor som ju varit och är en stor fråga i staden.
– Men så har det inte blivit, konstaterar Maria Nordqvist, planstrateg. Framförallt har det varit andra frågor i fokus. Våra medborgare inser betydelsen av närheten till Vänern och vill att det ska märkas tydligare att vi är en sjönära stad.
För Maria och den projektgrupp som arbetar med stadsutvecklingsplanen, pågår nu arbetet att sammanställda och värdera de synpunkter som kommit in.
– De blir en viktig del i det arbete som nu fortsätter, säger Maria. Vår nästa fas i arbetet blir att ta fram en samrådshandling, som vi kommer att presentera för Samhällsbyggnadsnämnden sommaren 2020.
Efterarbetet med alla inlämnade synpunkter och idéer pågår för fullt. Parallellt med sammanställningen av allt inlämnat material pågår planeringen för hur det ska presenteras för allmänheten på ett tydligt och lättillgängligt sätt. Det behöver ske både digitalt och icke digitalt. Mer information kommer att läggas ut i kommunens befintliga kanaler så fort det är klart.
Följande illustration visar hur tiden och processen till den nya stadsutvecklingsplan ser ut.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.