Idag var det återigen dags för Samhällsbyggnadsfrukost i Lidköping för exploatörer, byggare och fastighetsägare. På grund av rådande läge genomfördes mötet digitalt.
Drygt 70 personer fanns uppkopplade. För programmet stod plan- och trafikchefen Tora Gustavsson, mark- och exploateringschefen Björn Jonsson och samhällsbyggnadschefen Urban Olsson.
Agendan för morgonen var att ge en lägesbild över det pågående arbetet med den fördjupande översiktsplanen, vad områdesplaner är och även lite om vad som är aktuellt inom samhällsbyggnadsområdet.
Morgonens gäst var Lars Bonander, projektutvecklingschef på Swebostad. Lars berättade utifrån sitt perspektiv om hur det fungerar att bygga bostadsrätter i Lidköping.
- Absolut finns det förutsättningar att öka, men det kommer att vara viktigt framåt från allas håll att se till att inte kostnaderna ökar för fort för att bygga eller att för likvärdiga projekt startar samtidigt, var ett av budskapen som Lars förmedlade.
– Ambitionen med dessa möten är att vi har en långsiktig och god dialog med aktörerna som är med och bygger Lidköping och att visa på de möjligheter som finns här i Lidköping samt bredda perspektiven för deltagarna, säger Urban Olsson, samhällsbyggnadschef.
– Det optimala är förstås att ha möjligheten att träffas fysiskt och samtidigt skapa möjlighet för nätverk företagen, politiker och tjänstepersoner emellan, men det är viktigt att vi har en kontinuitet i träffarna och då är den digitala lösningen det bästa för alla, avslutar Urban.
Syftet med dessa återkommande träffar är att utveckla en långsiktig dialog med branschen för att öka bostadsbyggandet i Lidköping. Detta är en resa tillsammans för att nå kommunens målbild att Lidköping ska växa till 45000 invånare år 2030.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.