Nu har Framtidsverkstaden i Gallerix gamla lokaler i centrala Lidköping öppnat för medborgardialog om det nya badhus som är planerat i Lidköping.
– I oktober så började en förstudie om det nya badhuset och den ska vara klar i januari, berättar Anders Salegård, projektledare i styrgruppen. Nu vill vi tala direkt med medborgarna i Lidköping för att ta reda på vad de tycker och tänker om ett nytt badhus.
Under september genomfördes en mycket framgångsrik medborgardialog i Framtidsverkstaden, som handlade om Lidköpings stadsutvecklingsplan. Detta nya sätt att möta kommuninvånarna har bland annat uppmärksammats av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, och nu fortsätter alltså dialogen, den här gången med fokus på badhuset.
Denna gång är det förvaltningarna Intern service och Kultur & fritid som arrangerar tillsammans.
– Här kan man tycka till både analogt och digitalt, berättar Anders Salegård. Vi fokuserar områden som träning och hälsa, familjeaktiviteter och lek.
Det nya badhuset är tänkt att ligga i Framnäsområdet och tidsperspektivet är ännu inte bestämt, men det ligger minst fyra – fem år framåt i tiden.
– Dialogen handlar om vilken verksamhet vi ska ha i det nya badhuset, säger Maria Hedén-Sturesson, fritidschef. Vi vill veta vad medborgarna önskar sig så att vi kan erbjuda rätt saker när det gäller olika former av vattenträning och andra aktiviteter.
Något äventyrsbad är det dock inte tänkt att bli.
– Det finns redan många stora äventyrsbad i Västra Götaland, och dem ska vi inte konkurrera med, säger Maria Hedén-Sturesson. Vår vision är att vi ska erbjuda ett modernt familjebad med något för alla åldrar.
Så den som har tankar eller synpunkter på ett framtida badhus bör alltså göra ett besök i Framtidsverkstaden på Stenportsgatan denna vecka eller nästa. Öppettiderna är onsdag till fredag klockan 10 till 18, samt lördagar klockan 10 till 15. Lokalen bemannas med personal från Kultur och fritid, samt från Intern service.
– Förutom att finnas här, så möter vi också föreningar och andra intressegrupper, berättar Anders Salegård. Bland andra kommer vi att träffa Rådet för funktionsnedsatta, Pensionärsrådet och Simklubben. Och på fredag arrangerar Ung i Lidköping #FRÅGAÅTKOMMUNEN i Folkets Hus här i Lidköping, där kommer vi vara med för att fånga ungdomarnas syn på vad ett badhus ska erbjuda.
– Vi vill få in så många synpunkter så möjligt under den tiden som förstudien pågår, så att det här blir så bra som möjligt.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.