Den 12 juni bjöd kommunalråden och ledande politiker från kommunerna Götene, Gullspång, Mariestad, Vara och Lidköping in till en pressinformation om sin gemensamma avsiktsförklaring om varför Skaraborg behöver en utveckling av Kinnekullebanan. De fem kommunerna ska nu försöka påverka berörda parter om en satsning på järnvägen.
Skaraborg växer. Befolkning ökar i antal och företagen blir fler. Under dagens möte var politikerna därför eniga om att Kinnekullebanan är en livsnerv för Skaraborg som behöver utvecklas, inte avvecklas. Banans kapacitet avgör hur människor i framtiden på ett hållbart sätt kan röra sig mellan jobb, studier och hemmet.
Politikerna poängterade att fokus ligger på att 2017 få resultaten från två test av bärigheten i två sträckor. En norr och en söder om Lidköping. Kinnekullebanans bankropp är byggd för smalspår vilket gör att den inte klarar dagens trafik. En renovering av teststräckorna ska visa om det är teknisk möjligt att långsiktigt renovera bankroppen för nuvarande och framtida trafik. Teststräckorna ska också ligga till grund för vad det kommer att kosta att renovera hela banan.
– Det är oerhört viktigt att vi får ett miljövänligare och mer tillgängligt Kinnekulletåg. Får vi till långsiktiga satsningar på Kinnekullebanan vågar även företag satsa på att ställa om sina transporter till tåg, sa Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Mariestads kommun.
Kinnekullebanan är i dagsläget i ett mycket dåligt skick. Dålig kvalitet på räls och bankropp leder med jämna mellanrum till hastighetssänkningar och under någon period har vissa delar av banan varit stänga och ersatts av busstrafik. Detta leder till att tågresenärer väljer andra färdmedel som exempelvis egen bil.
– Det är en kamp om pengarna så vi måste hela tiden vara aktiva. Vi har haft en arbetsgrupp igång i 20 år och det är mycket tack vare den som vi trots allt har kvar dagens Kinnekullebana med tätare turer och fler resenärer, sa Kjell Hedvall, kommunstyrelsens ordförande (S) i Lidköpings kommun.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.