Köpte elcykel i somras och bestämde mig innan det för att cykla mer året runt. Blev en extra morot när projektet kom, kan inte fega ur då man är med i ett projekt.
Jag bestämde mig för att cykla varje dag bara det inte är katastrofväder. Hade bara cyklat vintertid några enstaka gånger. Har gått förvånansvärt bra ändå, men man får ju planera mycket. Ja lägga fram kläder kvällen före redan och förbereda mer. Skönt med frisk luft och en frihetskänsla, särskilt nu i Coronatider. Jag har cirka sju km till jobbet. Backen till Råda skola är jobbig.
Jobbar 80 procent och jobbar fyra dagar på plats i skolan, så fyra dagar i veckan cyklar jag.
Har i princip alltid funkat jättebra. Någon dag i början när det snöade mycket och var kallt hade man inte hunnit grusa cykelbanorna och då gled man lite ändå trots dubbdäck. Men när det väl var plogat och sandat känns det extra tryggt. Tror inte att jag hade vågat cykla så mycket utan dubbdäcken.
När jag ska ge mig iväg på morgonen och det snöar eller regnar, det är lite jobbigt. Som jag sa tidigare så krävs mycket planering. Skulle vilja önska fler cykelparkeringar med tak i staden.
En elcykel har hjälpt mig jättemycket. Om någon hade frågat mig för nått år – om jag kan tänka mig att cykla på vintern - hade jag skrattat.
En bra cykel med vinterdäck. Jag själv vill ha bra med plats för att lasta saker. Korg både fram och bak. Bra regnskydd och kläder.
Gillar att röra på mig och i samband med hagelstormen sålde jag bilen. Var därför utan bil och fick gå till jobbet eftersom jag bodde centralt. Nu bor jag i Råda och tankarna på att cykla kom upp. Sen gillar jag att engagera mig i olika projekt. Även med i ett projekt som heter Ekonomikollen.
Dubbdäck har varit väldigt skönt. Var tacksam för dom när första snö och isknäppen kom.
Ungefär 3,5 km från dörr till dörr enkel resa, i stort sett varje dag. Tar cykeln överallt när jag ska någonstans, sammanlagt blir det cirka fem mil i veckan.
Är försiktig av mig men vill säga att det känns som man kan slappna av lite mer. Väldigt positivt.
Framförallt när det varit svårt väder. Särskilt i början med kraftiga snöfall med slask och töväder efter. Även när det varit blåsigt och stormigt. Vinterväghållningen har överlag varit bra men hade önskat att man ibland kunde vara lite ”snabbare” att få bort slask och skåror på cykelbanorna. Vid Stenporten finns en plats som aldrig får sol där det blir glashalt och ”buckligt”.
Billigare dubbdäck kanske. Genom att lyfta fram effekterna. ”Det lilla ger det stora”. Andra positiva effekter är det ekonomiska och ökat välmående.
Nyckeln är att klä sig rätt och värmt, att ha vindtåliga kläder. Och varma vantar! Fryser man blir det väldigt jobbigt! En termos kaffe i väskan.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.