Bygglovshandläggare har under flera år varit ett bristyrke i offentlig verksamhet. Därför var Samhällsbyggnad i Lidköping aktiva i det utbildningsprojekt som gick ut på att skapa en bygglovshandläggarutbildning lokalt.
Campus Västra Skaraborg och Lidköpings kommun, tillsammans med representanter från näringslivet och andra kommuner, startade hösten år 2018 en utbildning till bygglovshandläggare/ byggnadsinspektör. Campus Västra Skaraborg i Lidköping är huvudman och utbildningsanordnare. Utbildningen sänds via modern teknik till Borås och Uddevalla kommun där studiegrupper haft möjlighet att delta på distans.
Utbildningen är en yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år med bland annat praktikperioder under andra och tredje terminen. Denna vecka, den 13 december, examineras den första klassen utbildade bygglovshandläggare.
För Byggenheten på Samhällsbyggnad, som haft vakanta tjänster, innebär utbildningen att man nu kunnat rekrytera nya medarbetare. Sofia Arvidsson anställs som bygglovshandläggare och Axel Lofjärd och Johan Karlsson som bygglovshandläggare/byggnadsinspektörer – alla tre har gått den nya utbildningen och de har även gjort praktik på Byggenheten.
– Det är en stor tillgång för oss att ha denna utbildning i Lidköping så vi kunnat rekrytera och bemanna de vakanser vi haft. Och det med medarbetare som väl känner Lidköpingsbygden, säger Karl-Arne Hennersten, tf Byggchef.
Just nu pågår nästa kursomgång som startade i september i år och de eleverna kommer att ta examen i december 2020.
Vår vision: Lidköping, en välkomnande och hållbar kommun. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. En välkomnande och hållbar kommun. Vad innebär det egentligen? För oss i Lidköping är steget från vision till verklighet inte långt. Vi lever ungefär som vi alltid har gjort, nära vattnet, jorden och varandra. Det nya är nog mest att vi satt ord på hur och vad vi vill vara. Det är inte oviktigt i en tid av snabba samhällsförändringar, globalisering och miljöhot. Lidköping är helt enkelt en kommun där du alltid ska känna dig välkommen oavsett om du turistar, vill driva näringsverksamhet eller slå dig ner här för resten av livet. Det är ett synsätt som inte bara präglar kommunens verksamheter, utan också delas av oss som bor här. I Lidköping tycker vi om att träffas, diskutera och utbyta tankar. Hur ska man annars förklara att en stad av vår storlek har över 30 kaféer? Så var det det här med hållbarhet. Snart sagt varje kommun och företag säger sig verka för en långsiktigt hållbar utveckling. Det är fantastiskt att så många drar åt samma håll. Men det är också helt nödvändigt för att kommande generationer ska kunna få ett lika gott liv som vi har idag.