2024-04-30 07:00Pressmeddelande

Så mycket kommer vatten och avlopp kosta i Lidköping 2024

Två barn dricker vatten

Från 1 maj 2024 höjs avgifterna för vatten och avlopp i Lidköping. Det beslutade kommunfullmäktige i Lidköping den 29 april. I genomsnitt höjs avgifterna med 13,1 procent, vilket motsvarar en ökad kostnad på 70 kronor per månad för en vanlig villa.

De nya avgifterna gör att vi kan fortsätta leverera rent dricksvatten och rena avloppsvatten ansvarsfullt, säger Annika Malm, VD vid Lidköping miljö och teknik.

Bakom höjningen, som inte är unik för Lidköping, ligger främst ökade driftskostnader och nödvändiga investeringar inom vatten och avlopp.

Många andra kommuner är i samma situation och står inför liknande behov av investeringar. Ökade priser på kemikalier, el och andra resurser gör det dyrare att producera vatten och rena avlopp, avslutar Annika Malm.

Ta del av de nya avgifterna för vatten och avlopp här.

Fakta

VA-verksamheten finansieras till största delen av avgifter från kunderna och får inte gå med vinst. Varje år uppdateras taxan för att avgifterna ska motsvara kostnaderna för att producera och leverera dricksvatten samt leda bort och rena avloppsvatten. Endast avgifter som är nödvändiga för att bygga, underhålla och driva våra anläggningar och ledningsnät tas ut.


Om Lidköping miljö och teknik AB

Lidköping miljö och teknik är ett kommunalt bolag som ägs av Lidköpings kommun. Våra verksamheter består av Vatten-Avlopp, Elnät, Bredband och Renhållningen. Varje dag, året runt säkerställer våra medarbetare tillgången till el, vatten, avlopp, fiber och en hållbar avfallshantering för både invånare och företag i Lidköping. Tillsammans med stadens invånare, företag och andra aktörer gör vi Lidköping till en hållbar och fungerande stad. En plats där alla kan leva, jobba, trivas och umgås.


Kontaktpersoner

VD och tf VA-chef
Annika Malm