2023-10-17 08:04Pressmeddelande

Hemsortering införs – fler typer av avfall hämtas snart hemma hos dig

Två svarta sopkärl står på marken. I bakgrunden syns en sopbil och en person i orangea kläder.Redan idag kan villor och fritidshus i Lidköping få plast och pappersförpackningar hämtade hemma

Det kommer bli lättare för Lidköpings hushåll att återvinna förpackningar när Hemsortering införs. Det innebär att hushållen, förutom mat- och restavfall, kommer att få förpackningar av plast, papper, glas och metall hämtade direkt hemma. Hemsortering ska vara infört senast 2027 och i Lidköping påbörjas införandet stegvis efter 1 januari 2024.

Fastighetsnära insamling, eller Hemsortering som det kommer kallas i Lidköping, är en utveckling av Lidköpings avfallssytem med målet att öka återvinningen och minska mängden restavfall.

I Lidköping kommer vi fortsätta ha så kallade tvåfackskärl, alltså sopkärl med en mellanvägg inuti. Villor och fritidshus kommer att ha minst tre sopkärl hemma på tomten där matavfall, restavfall och förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas kan sorteras, säger Peter Wallström, tillförordnad Renhållningschef.

För ägare av flerbostadshus innebär Hemsortering istället att de senast 2027 ska ordna gemensamma insamlingsplatser på fastigheten där boende kan sortera alla dessa material i olika sopkärl.

Utöver införandet av Hemsortering, kommer Lidköping miljö och teknik också ta över ägandet av återvinningsstationerna i Lidköping från Svenska Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). Genom att samla ansvaret för insamling av mat- och restavfall, förpackningar och tidningar kan hanteringen effektiviseras och på sikt kommer det möjliggöra bättre service och ökad återvinning.

Att vi tar över återvinningsstationerna är en förändring som invånarna inte kommer märka av. Stationerna kommer finnas kvar på samma ställen med samma containrar. Den enda skillnaden är att invånarna hör av sig till oss om de behöver göra en felanmälan, berättar Peter Wallström, tillförordnad Renhållningschef.

 

Fakta

Sommaren 2022 beslutade regeringen om förändringar i förordningen om producentansvar för förpackningar. Följande hållpunkter är centrala:

  • 1 januari 2024 får Sveriges kommuner ansvar för insamling av förpackningar från hushåll genom fastighetsnära insamling eller återvinningsstationer.
  • 1 januari 2027 ska Sveriges kommuner ordna separat insamling av förpackningar fastighetsnära och från verksamheter som är samlokaliserade med hushåll och som anmält att man vill ha kommunal insamling.
  • 1 januari 2027 ska Sveriges kommuner ordna insamling av skrymmande förpackningar av papper, kartong och plast vid återvinningsstationer. 

Länkar


Här finns mer information om Hemsortering och det nya insamlingsansvaret


Om Lidköping miljö och teknik AB

Lidköping miljö och teknik är ett kommunalt bolag som ägs av Lidköpings kommun. Våra verksamheter består av Vatten-Avlopp, Elnät, Bredband och Renhållningen. Varje dag, året runt säkerställer våra medarbetare tillgången till el, vatten, avlopp, fiber och en hållbar avfallshantering för både invånare och företag i Lidköping. Tillsammans med stadens invånare, företag och andra aktörer gör vi Lidköping till en hållbar och fungerande stad. En plats där alla kan leva, jobba, trivas och umgås.