2017-03-30 23:14Pressmeddelande

Victoria Stjerna fick 2017 års Jan Wallanderpris

null

Den 24-åriga violinisten och studenten vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) Victoria Stjerna är 2017 års mottagare av Jan Wallanderpriset. Under en längre tid får hon nu använda en förstklassig violin, tillverkad av Michele Deconet i Venedig år 1750.


Jan Wallanderpriset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH, och delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass, som läggs till samlingen Handelsbanken Classic Instruments.

Priset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande, Jan Wallander.

Victoria Stjerna mottog sitt prisinstrument av stf. rektor för KMH professor Staffan Scheja vid en ceremoni 30 mars i den nyligen invigda Kungasalen vid KMH i Stockholm. Den internationella juryn bestod i år av de båda violinisterna Elina Vähälä (bl.a. Hochschule für Musik i Karlsruhe) och Olivier Charlier (Musikkonservatoriet i Paris), samt professor Staffan Scheja.

I sin prismotivering säger juryn:

Årets vinnare av Jan Wallanderpriset är en violinist med en stark och personlig musikalisk utstrålning. Med suverän teknik och varm klang genomsyras hennes tolkningar av stort artisteri.

– Det känns helt fantastiskt, jag är jätteglad! Det känns som en väldigt stor ära att få motta priset, säger Victoria Stjerna.

– Fiolen är helt underbar, fortsätter Victoria. Den har ett djup - men med en väldigt varm klang. Det låter verkligen stort utåt – den känns fantastisk att spela på, instrumentet svarar direkt!

Det närmaste året deltar Victoria i flera tävlingar i Sverige, och medverkar som semifinalist i den TV-sända solisttävlingen Virtuoso i Ungern. Hon ska även spela som finalist i Sveriges största kammarmusiktävling "Ung o Lovande" med "Duo ViNa", tillsammans med KMH-studenten och pianisten Natalia Kremska

***

Läs mera om Victoria Stjerna (pdf)

***

Ytterligare information:

www.jwpriset.se

www.kmh.se/jwpriset

www.facebook.com/janwallanderpriset

eller:

Måns Tengnér, Kungl. Musikhögskolan (KMH), tel 070-173 15 63, mans.tengner@kmh.se

Eva-Karin Hargell, Handelsbanken, telefon 08-701 10 00 (vx), evaha05@handelsbanken.se

Vinjettbild: Victoria Stjerna spelar årets prisinstrument, en violin byggd 1750 i Venedig av Michele Deconet. (Foto: Stefan Nilsson).


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling