2018-01-31 07:50Pressmeddelande

Vi höjer rösten för ett jämlikt musikliv

null

Höstens Metoo-upprop har givit anledning att både agera och samtala om sexism, trakasserier och kränkningar från utbildning till yrkesliv. Som en del i det arbetet bjuder Kungl. Musikhögskolan (KMH) och Stiftelsen Vattnäs Konsertlada in till ett offentligt samtal 14 februari.


För ett jämlikt musikliv – från utbildning till yrkesliv
– ett samtal om sexism, trakasserier och kränkningar

ons 14 februari 2017
12:15-13:45 
Kungasalen, Kungl. Musikhögskolan (KMH)
Valhallavägen 105 i Stockholm
T-bana Stadion

Fri entré

Hur upplever studenter och elever som är kvinnor sin situation? Hur ska vi helt få bort trakasserier och sexism i undervisningssituationer och på arbetsplatser? Kan vi lära av varandra och få syn på problem som tidigare gått oss förbi?

Höstens Metoo-upprop har givit anledning att både agera och samtala om sexism, trakasserier och kränkningar från utbildning till yrkesliv. KMH lyfter nu på flera sätt frågan i sådant som rör högskolans arbetssätt, kursinnehåll och kompetensutveckling. I arbetet ingår också att föra kontinuerliga samtal med olika parter i samhället för att utveckla ytterligare lösningar och definiera hur arbetet ska gå vidare.

Stiftelsen Vattnäs Konsertlada anordnar därför i samarbete med KMH och Postkodlotteriet Kulturstiftelsen ett samtal med publiken om sexism, trakasserier och kränkningar i musikbranschen och på våra musikutbildningar.

I panelen vid samtalet 14 februari ingår 

Ebba Witt-Brattström professor i litteraturvetenskap

Anna Larsson hovsångerska

Cecilia Rydinger Alin rektor KMH

Joakim Milder professor i improvisation och ensemble

Lars Annersten projektledare Scenkonstmuseet

Gabriel Lindborg rektor Musikkonservatoriet Falun

Petra Assio studentkårens ordförande KMH

Moderator är Kattis Ahlström.


– Vi hoppas att detta blir en livlig och lösningsorienterad debatt och ett konstruktivt samtal som involverar lärare, professorer, musikstuderande, dirigenter, kompositörer, sångare, journalister och naturligtvis även publiken, säger hovsångerskan Anna Larsson, konstnärlig ledare för Vattnäs konsertlada.

– Jag ser fram emot en diskussion med högt i tak och med många infallsvinklar, där representanter för bland annat förutbildningar inom musik, det aktiva musiklivet och samhället i övrigt, bidrar. Genom konstruktiva samtal går vi sedan vidare med vårt fortsatta jämlikhetsarbete på KMH, och bidrar till ett jämlikt och jämställt yrkesliv för våra musiker och musiklärare, säger KMH:s rektor Cecilia Rydinger Alin.

Samtalet blir det tredje i Stiftelsen Vattnäs Konsertladas samtalsserie om ”operasexismen” som har genomförts med stöd av Postkodlotteriet Kulturstiftelsen. De två tidigare genomfördes i Vattnäs och på Västerås Teater. 

För mera information:

Marie Halling, chef för Samverkansavdelningen KMH
08-16 15 94
marie.halling@kmh.se


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling