Den digitala utvecklingen sker i allt snabbare takt och världen står ständigt inför etiska och sociala utmaningar. Nu har ett nytt utbildningsprogram Artistic Interdisciplinary Master’s Programme in Music (AIM), tagits fram för att förberedda studenterna för kommande samhällsutmaningar.
– Tekniska museet är en plats för kreativitet, nyfikenhet och innovation, och vi ser mycket fram emot att låta studenternas skapande möta och inspirera vår publik. Det nya samarbetet med Kungliga Musikhögskolan öppnar för helt unika upplevelser i gränslandet mellan konst och teknik, säger Fanny Söderström Aupeix, chef för Utställningar och Upplevelser på Tekniska museet.
– Musiker med en tvärvetenskaplig förståelse kan tack vare sin konstnärliga sensibilitet och kompetens hantera såväl sociala som tekniska utmaningar, både i det bredare musikfältet och på ett innovativt sätt i samhället i stort, säger Henrik Frisk professor i musik på KMH och projektledare för AIM.
Programmet öppnar för sökande 1 december 2023 och ges för första gången med start hösten 2024.
Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) utbildar musiker och musiklärare på högsta internationella nivå. KMH verkar med anor från 1771 det musikaliska arvet förvaltas i samklang med en ständig utveckling framåt. Vi utbildar cirka 1300 studenter om året inom bland annat folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. Vi har ett särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. På musikhögskolan bedrivs även konstnärlig och vetenskaplig forskning. Med vår forskarutbildning utbildar vi bland annat i musikterapi och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer