Fram till och med 15 april är det möjligt att anmäla sig till ämneslärarutbildningen i musik på Kungl. Musikhögskolan (KMH).
Nytt för i år är att programmet också ges med en rytmikprofil. Den återkommer alltså i delvis ny form, efter att ha legat i träda i ett antal år.
Rytmik är ett arbetssätt för inlärning av musik genom rörelse och av rörelse genom musik och baserar sig på en holistisk uppfattning om att musikaliska processer inkluderar hela individen, kropp och sinne. Musik och rörelse är alltså lika betydelsefulla inom rytmikundervisningen, både som mål och medel. Stor vikt läggs på rytm, gehör och motorik.
Undervisningen sker i grupp i ständigt växelspel mellan utveckling av individen och av samspelet i gruppen. Kreativitet, konstnärlighet och metodik följs tätt åt i all rytmikundervisning och i den konstnärliga delen är musikalisk rörelsegestaltning och rörelseimprovisation en viktig del.
* * *
Att studera till musiklärare på KMH innebär att möta en bred mix av musikstilar och personligheter som ger möjlighet att utvecklas både som musiker och lärare.
En trygg arbetsmarknad väntar den som väljer att bli lärare. Det finns ett stort behov av legitimerade lärare som kan arbeta i flera ämnen i både grundskolan, gymnasieskolan och kulturskolan.
På KMH finns de bästa förutsättningarna för att bli lärare i musik, med 900 studenter under samma tak att spela och öva tillsammans med. Undervisningen ges av de främsta pedagogerna och musikerna.
Ämneslärarrogrammet på KMH vänder sig till den som vill arbeta som musiklärare och ger behörighet att undervisa i grund- och gymnasieskolan. Det ger goda ämneskunskaper inom två olika ämnen (musik i kombination med annat ämne), alternativt att helt fördjupa dig i musikämnet.
KMH följande profiler inom fördjupningen i musik mot gymnasieskolans estetiska program:
• instrument/sång och ensemble
• kör
• rytmik
Anmälan sker via antagning.se senast 15 april.
Läs mera om ämneslärarprogrammet i musik på www.kmh.se.
Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.