2019-01-25 09:21Pressmeddelande

Strax börjar Classicalive – en av Sveriges största kammarmusikfestivaler!

null

Innanför glasfasaden på Kungl. Musikhögskolan (KMH) bubblar det bokstavligen av kammarmusik. En gång om året lyfter vi helt på locket och släpper ut den i konsertsalarna. Allt som ryms under kammarmusikbegreppet – från fiolduetter till fyra par bongotrummor – finns med på 17 konserter under de fyra dagarna 31 januari – 3 februari.

Classicalive Music Festival är en av Sveriges största kammarmusikfestivaler. Det är en festival av och med studenter från KMH. Här får du höra både kända och okända pärlor i den klassiska kammarmusikrepertoaren, framförda av morgondagens musiker i KMH:s vackra konsertsalar!

CLASSICALIVE MUSIC FESTIVAL 2019
Torsdag 31 jan-söndag 3 feb
Kungl. Musikhögskolan
Valhallavägen 105 i Stockholm
T-bana Stadion

Fri entré! Boka din gratisbiljett på www.kmh.se/classicalive

* * *

En av många programpunkter under Classicalive 2019 är en konsert med musik från 1600- och 1700-tal enbart komponerad av kvinnor. 

– Om man går på en konsert med tidig musik så tänker man att det är ”de där gamla vanliga”, och att ingen av kompositörerna är kvinnor. Det vill vi förändra, säger Klara Dahlberg Rudzka, en av de sångare som vid den här konserten framträder tillsammans med blockflöjter, cembalo och orgel.

“Kammarmusik” brukar man kalla musik för mindre ensembler där varje musiker förfogar över en individuell stämma - till skillnad från i en orkester, där många av stämmorna är tänkta att spelas av flera musiker samtidigt. Traditionellt var kammarmusiken skriven för att spelas i ett större rum i någons hem, som en sällskapsaktivitet för goda vänner. Det var först mot slutet av 1800-talet som denna intima musik började lyftas fram på de stora scenerna. Och idag är det du som är publiken!

Ett axplock av rubriker ur programmet:

Kompositörer på B

Drömskt

Kontraster

Concerto delle donne

Impressionistisk eftermiddag

Skilda världar

Blåst i midnattssolen

Massor av spännande musik av Britta Byström, Marie Antoinette, César Franck, Heitor Villa-Lobos, Steve Reich, Alfred Sjnittke, Paul Hindemith och många andra!

* * *

För mera information:

Erik Elvkull, marknadsföringsansvarig
erik.elvkull@student.kmh.se
0730-74 18 04

Joline Granath, produktionsledare
joline.granath@student.kmh.se
072-243 73 60

Per Sjöberg, konsertproducent
per.sjoberg@kmh.se
08-16 19 60

www.kmh.se/classicalive

www.facebook.com/classicalivefestival


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling