2013-04-05 13:56Pressmeddelande

– Precis där är det sjukt vackert!

null

Studenterna i komposition och dirigering vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) skildrar samtiden genom nyskriven och äldre musik under festivalen ljudOljud, som arrangeras för femte året i Stockholm 16-20 april. 

Tretton konserter med allt från Purcell till elektroakustisk musik med KMH:s studenter tillsammans med bland andra KammarensembleN, Bohuslän Big Band och pianoduon Mats Persson och Kristine Scholtz.

Kristofer Svensson är en av de medverkande studenterna vid årets ljudOljud-festival. Han har komponerat ett stycke om längtan och hopp, för violin, viola, altsolist och piano. Marie Söderberg, som går första året vid utbildningen till orkesterdirigent på KMH, medverkar som dirigent.

– Oftast jobbar dirigenter med musik av sedan länge döda tonsättare, berättar Marie. Vi får försöka skapa oss en bild av deras visioner och den kontext musiken är skriven i efter de förutsättningar som finns, vilket ibland kan vara svårt. 

– Här har jag kunnat gå direkt till Kristofer och diskutera med honom.

Även om detta inte nödvändigtvis betyder att Kristofer sitter inne med den absoluta sanningen om sin musik.

– Jag ser andra saker i stycket än Marie. Vi har olika tolkningar av vad som är viktigt, menar Kristofer, men framhåller att så måste det få vara. Hans drömska musikstycke, som han egentligen inte vill sätta något namn på, lever sitt eget liv.

Musiken uruppförs inom KMH:s festival LjudOljud, som pågår fem dagar 16-20 april på Kungl. Musikhögskolan (KMH), Kulturhuset, Fylkingen, Audiorama och Stefanskyrkan. Landets främsta kompositörs- och dirigentbegåvningar skildrar vår samtid genom nyskrivna verk och äldre musik. 

LjudOljud arrangeras för femte året av studenterna vid Institutionen för komposition, dirigering och musikteori vid Kungl. Musikhögskolan. 


Kontaktpersoner för LjudOljud:

Jacob Mühlrad, jacob.muhlrad@student.kmh.se

0735-018820

Johan Blixt, johan.blixt@student.kmh.se

070-38 83 724


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling