Att skapa appar för musikskapande och interaktivt ljud har tidigare varit tekniskt svårt. Med ny teknik kan användaren snabbt och enkelt lära sig att själv utveckla ljudapplikationer. Verktyget är gratis och webbaserat för att fler ska få möjlighet att skapa och uppleva innehåll.
När du spelar datorspel är musiken en viktig del. Den behöver följa händelseförloppet på skärmen för att spelaren ska fångas och dras med i känslan. Det kallas för interaktiv musik och kräver både kunskap i programmering och musikkomposition.
I en ny avhandling från KMH och KTH har forskaren Hans Lindetorp undersökt vad som krävs av tekniken för att göra det möjligt för fler människor att skapa interaktivt ljud och appar för musikskapande. Han hittade några viktiga faktorer.
– Branschen behöver hitta en standard för hur olika element ska struktureras, namnges och hur de ska se ut, säger forskaren Hans Lindetrop, adjunkt musik- och medieproduktion på KMH och doktorand på institutionen för medieteknik och interaktionsdesign på KTH.
– Genom att använda principer från HTML och Excel är det relativt lätt även för den som är ovan att programmera att skapa interaktiv musik, fortsätter Hans Lindetorp.
I studien utvecklade Hans Lindetorp ett system som kan användas för att lägga till ljud och musik i appar. Systemet kallas för WebAudioXML (WAXML) och har testats på över trehundra studenter för att identifiera vilka faktorer som är avgörande för att skapa ett tillgängligt verktyg.
– Resultatet är lovande! Det har möjliggjort för studenter utan tidigare erfarenhet att utforska ljud, musik och interaktivitet på ett nytt sätt. En annan viktig slutsats är att vi behöver fler studier som undersöker de tekniska behoven utifrån olika genrer och musikaliska uttryck.
– Målet har varit att skapa ett verktyg för alla. Därför är vårt verktyg gratis och allt du behöver är en dator eller mobiltelefon. Det finns dessutom material och instruktionsfilmer som visar dig grunderna så att du enkelt ska kunna komma i gång och skapa själv, säger Hans Lindetorp.
Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) utbildar musiker och musiklärare på högsta internationella nivå. KMH verkar med anor från 1771 det musikaliska arvet förvaltas i samklang med en ständig utveckling framåt.
Vi utbildar cirka 1300 studenter om året inom bland annat folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. Vi har ett särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning.
På musikhögskolan bedrivs även konstnärlig och vetenskaplig forskning. Med vår forskarutbildning utbildar vi bland annat i musikterapi och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt.
Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer