2013-04-30 10:10Pressmeddelande

Modiga unga jazzmusiker möter ny modig publik

null

– Vi gör en modig musikfestival med folk som är unga och hungriga och som inte har hunnit bli formade av några fasta ideal än.

Det säger Anna Jalkéus, student i jazzsång tillika festivalgeneral för New Sound Made. Jazzstudenterna vid Kungl. Musikhögskolan anordnar 13-15 maj - det är nu åttonde året - sin egen jazzfestival. I år upprepar man framgångsreceptet från i fjol med att ha den på Kägelbanan, vid Mosebacke i Stockholm.

Fyrtio band kommer under tre dagar att spela från två scener. Det är inte svårt att föreställa sig att det kommer bli intensivt och engagerat. Alla är unga, gillar att spela ihop, och de spelar bra! Som KMH-studenter hör de ju till landets blivande superproffs inom jazz och angränsande genrer.  

Vad säger Anna till dem som befinner sig i närheten av Kägelbanan 13-15 maj, vad kan hon locka en ny publik med?

– På New Sound Made kommer det att märkas att jazz är ett väldigt brett begrepp. Det blir allt från reguljärjazz till neosoul, inslag av hiphop och r&b, en och annan flört med klassisk musik och ett par experimentella grupper. Improvisationen är en ständigt närvarande faktor! 

– Många är tveksamma inför musik de inte känner till. Jag tycker man ska ta mod till sig och våga lyssna på sånt man kanske inte trodde man gillade. Man kommer inte att ångra sig! Vi kommer spela musik som bara väntar på att upptäckas av ännu fler!

Självklart medverkar Anna Jalkéus också själv som musiker. Och som sådan kan man nog påstå att hon hör till de modiga. Hon gör åtskilligt av det man inte "ska" som tjej i den alltjämt ganska mansdominerande jazzvärlden. Förutom att hon sjunger är hon också instrumentalist - på ett i jazzsammanhang så udda instrument som harpa - hon arrangerar och komponerar, skriver textmaterialet, jobbar gärna gränsöverskridande mellan genrer. 

– Som tjej handlar det om sånt som att våga ta minst lika långa solon som killarna, våga improvisera, våga skriva musik. Man måste våga prova för att få veta hur resultatet blir!

Nytt för New Sound Made i år är samarbeten med studenter från Konstfack. Tobias Gutmann har medverkat till grafisk formgivning av bl.a. affischer och kommer även att vara på plats under festivalen med sin installation "Face-o-mat". Dessutom deltar Hopp Performance Group (Kaoru Furuko, Lovisa Henoch) på Kägelbanan med Instant Art Performance.


Välkommen! 

Anna Jalkéus, 073-762 16 15, anna.jalkeus@student.kmh.se

Ludvig Eriksson, 070-422 48 46, ludvig.eriksson@student.kmh.se

www.kmh.se/nsm2013
www.facebook.com/NewSoundMadeOm Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling