2014-10-29 08:00Pressmeddelande

Konst, musik och form gestaltar årets Nobelpris

null

Kan konstnärliga gestaltningar förklara ett Nobelpris? Den 5 december öppnar Nobel Creations, ett samarbete mellan Nobelmuseet, Beckmans Designhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH). 

I utställningen Nobel Creations får besökaren möta unga studenters kreativa förmåga. Med hjälp av mode, musik och design har studenter från Beckmans Designhögskola och Kungliga Musikhögskolan skapat fria tolkningar av årets Nobelpris. Verken är skapelser inspirerade av de upptäckter och prestationer som gjorts av pristagarna i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi. 

Utställningen utforskar också det som förenar Nobelpristagare, konstnärer och kreatörer: kreativitet. Modet att tänka i nya banor, att våga ifrågasätta etablerade teorier och innovativa kombinationer av insikter från olika fält, vilket är några av kreativitetens särdrag.

För att få en vetenskaplig ingång till de konstnärliga tolkningarna presenteras också årets Nobelpris och Nobelpristagare i utställningen. I ord och bild har besökaren möjlighet att fördjupa sig inom respektive ämne. I anslutning till detta visas även föremål som årets Nobelpristagare donerat till museets samlingar.

Samarbetet mellan Beckmans Designhögskola och Nobelmuseet startade 2010 och förra året klev även Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH) med i projektet. 

– Att utifrån ett Nobelpris i fysik, ekonomi eller någon av de övriga kategorierna skapa musik, är ett unikt tillfälle för studenterna vid Kungl.Musikhögskolan att låta fantasin flöda. Nobelmuseet skapar på detta sätt ett samarbete mellan de medverkande högskolorna, vilket innebär ett välkommet tillfälle till gränsöverskridande möten och samarbeten mellan studenterna, säger Ola Bengtsson, Prefekt Institutionen för jazz vid KMH.

– Uppdraget att skapa en utställning till det mest prestigefulla priset i världen är en fantastisk och inspirerande utmaning i sig men också en sällsynt möjlighet till samarbete, säger Morgan Rudberg, Lektor i form på Beckmans Designhögskola. 

KMH-studenten Cosima Lamberth kommer att tolka litteraturpristagaren Patrick Modiano i ett musikstycke: – Direkt blev jag fängslad av hans sätt att dela en stämning och känsla till sina läsare. Jag har därför tagit fasta på att skapa ett landskap av stämning och jag vill försöka skapa en atmosfärisk ljudbild som ska skymta minnen, glömska, osäkerhet och rotlöshet. Någonstans ska miljön Paris också dyka upp.

Nobel Creations visas på Nobelmuseet den 5 december t.o.m. den 1 mars 2015.


Förfrågningar om utställningen: Pressansvarig Nobelmuseet Helena Wallemo: 
070-4944009, helena.wallemo@nobelmuseum.se

Förfrågningar om Beckmans Designhögskola: Kommunikatör Beckmans Designhögskola Sofia Hulting: 0733-866969 sofia.hulting@beckmans.se 

Förfrågningar om Kungliga Musikhögskolan: Projektsamordnare Kungliga Musikhögskolan Bengt Strokirk: tel. 070-597 16 34 bengt.strokirk@kmh.se 





Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling