2013-01-24 11:23Pressmeddelande

Kammarmusik som berör - Kom & hör morgondagens musikelit redan idag

null

Kom&Hör på Kungliga Musikhögskolan! Några av landets mest lovande musikaliska talanger bjuder under fyra intensiva dagar på kammarmusikfestival - musik som skapas här och nu och i nära samspel med dig som publik. 

– Det finns något väldigt direkt med kammarmusik, säger Helena Schuback, en av de medverkande studenterna. Det  handlar inte bara om att få till en vacker och snygg klang. Det handlar om om en total ärlighet. 

– För mig som musiker innebär det lilla formatet, jämfört med till exempel en symfoniorkester, att man har väldigt stora möjligheter att själv påverka hur utfallet av musiken blir. 

– Också när du sitter i publiken kan du påverka. Livemusik, som det här är, handlar alltid om interaktion mellan dem som spelar och publiken, men det blir extra tydligt med kammarmusik. Man behöver inte veta något om musik för att få en upplevelse. Den energi, de känslor man får, de får man direkt.

Helena är något så ovanligt som både violinist och sångerska, och kommer att medverka vid två av konserterna, i båda dessa egenskaper. Som violinist i Brahms pianokvartett nr 3 i c-moll. Som sångerska i Schuberts sång för sopran, klarinett och piano, "Der Hirt auf dem Felsen".

Hon har också en tredje roll i Kom&Hör, eftersom hon ingår i den produktionsgrupp bestående av KMH-studenter som arbetat fram festivalen från idé till färdigt program. Det är i år för åttonde gången som festivalen anordnas. Helena var med även förra året i produktionsgruppen, och kan intyga att en musikfestival av den här kalibern är något alldeles speciellt. 

– För oss klassiska musikstudenter är Kom&Hör en verklig höjdpunkt på året. Det blir en otroligt speciell känsla jämfört med vanliga studentkonserter. Alla är glada, det är feststämning, alla är extra inspirerade.

http://www.kmh.se/koh2013

Fri entré!

Kammarmusikfestival 7-10 februari 2013 Kungl. Musikhögskolan (KMH), Valhallavägen 103-106 Lunch- och kvällskonserter med anslutande mat- och dryck. Alla konserter är gratis!

Professor Stefan Bojsten, konstnärligt ansvarigstefan.bojsten@kmh.se, tel. 070-870 06 34 

Daniel Hormazábal Cortés, studentdaniel.hormazabal-cortes@student.kmh.se, tel. 073-537 1990 

Karin Petersdotter, studentkarin.eriksson@student.kmh.se, tel. 073-034 38 93Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling