2014-03-26 23:52Pressmeddelande

Joel Lyssarides fick 2014 års Jan Wallanderpris

null

Den unge pianisten och kompositören Joel Lyssarides är 2014 års mottagare av Jan Wallanderpriset. Under en längre tid får han nu använda en förstklassig flygel, nytillverkad av Steinway & Sons i Hamburg.

Jan Wallanderpriset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med Kungl. Musikhögskolan (KMH). Det delas i år ut för femte gången.

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Under de första fyra åren har samlingen bestått av stråkinstrument. För att visa på bredden i musikutbildningen vid musikhögskolorna i Sverige, är 2014 års instrument en flygel. Samtidigt byter vi musikalisk inriktning: från huvudsakligen klassisk musik till att de närmaste åren dela ut priset till talanger inom jazzmusiken.

Priset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande, numera hedersordförande, Jan Wallander.

Joel Lyssarides mottog sitt prisinstrument ur prinsessan Christina Fru Magnusons hand vid en ceremoni 26 mars på Musikaliska i Stockholm. Den internationella juryn bestod i år av Cecilia Rydinger Alin, rektor vid KMH i Stockholm samt pianisterna och kompositörerna Jan Gunnar Hoff (Norge) och  Rita Marcotulli (Italien).

I sin prismotivering säger juryn:

En ung musiker vars spel präglas av utsökt klangkänsla, subtil harmonik och levande frasering, till gagn för ett nyskapande på högsta konstnärliga nivå. Med ett fantasifullt musicerande och en uttrycksförmåga av enastående slag, skapar vår pristagare en berättelse fylld av vackra färger, skönhet och ett sällsynt ljus.


Joel Lyssarides (f. 1992) började spela piano som fyraåring. Idag går han sista året på Kungl. Musikhögskolans musikerkandidatprogram med Ove Lundin som huvudlärare. Han har även studerat för professor Danilo Rea på Santa Cecilia-konservatoriet i Rom samt för Robert Malmberg i Stockholm.

Joels mamma spelade klassiskt piano men var jazzälskare och hade det mesta av pianister som Keith Jarrett, Chick Corea, Herbie Hancock och Bill Evans i skivhyllan. Det var dock vid åtta års ålder, efter att ha hört Charlie Parkers ”Bluebird”, som Joels intresse för jazzen verkligen väcktes till liv. De klassiska pianostudierna fick nu ett tillskott med boogie-woogie, blues och jazzstandards. Så fort han hade åldern inne för kulturskolan började Joel även ta klarinettlektioner.

Femton år gammal spelade Joel en duett med trumpetaren Jan Allan och en stråkkvartett, vid en minneskonsert till Jan Johansson på Södra Latins Gymnasium. Det blev ett ögonblick som inspirerade honom att vidare utforska jazzen.

Joel fick hösten 2012 ta emot Sällskapet Stallbrödernas stipendium för ”unga lovande musiker” samt ett instrumentstipendium ur stiftelsen Stellan, Sten och Märta Hähnels minnesfond. Hösten 2013 kom han på andra plats vid XXIV Vilnius International Jazzpiano Competition, samt fick också ta emot publikens pris.

Parallellt med musikstudierna har Joel frilansat inom både jazz- och popgenren. Sommaren 2012 genomförde han sin första Europaturné med blueslegenden John Lee Hookers dotter Zakiya Hooker. Tillsammans turnerade de genom Schweiz, Slovenien, Kroatien, Italien och Tyskland. Joel har även bl.a. kunnat höras med Svante Thuresson, Peter Getz, norska popsångerskan Maria Mena samt i duo med svenska Kristin Amparo.

Ytterligare information: 
www.jwpriset.se 
www.facebook.com/janwallanderpriset 

eller:

Måns Tengnér, Kungl. Musikhögskolan (KMH), tel 070-173 15 63, mans.tengner@kmh.se

Curt Källströmer, Handelsbanken, telefon 08-701 10 14, cuka01@handelsbanken.se


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling