2018-03-23 06:00Pressmeddelande

Jan Wallanderpriset 2018 till Julia Biegniewska

null

23-åriga Julia Biegniewska, violinist och student vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) har mottagit 2018 års Jan Wallanderpris. Hon får nu under en längre tid använda en förstklassig violin, tillverkad av Januarius (Gennaro) Gagliano år 1756. Instrumentet har sedan 2010 spelats av violinisten Daniel Migdal, Jan Wallanderprisets förste pristagare.

* * *

Jan Wallanderpriset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med KMH, och delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige. Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett instrument av utomordentligt hög klass.

Priset har fått sitt namn efter Handelsbankens tidigare vd och ordförande, Jan Wallander.

Julia Biegniewska mottog sitt prisinstrument av KMH:s prorektor, professor KMH Staffan Scheja vid en ceremoni 22 mars i Kungasalen vid KMH i Stockholm. Den internationella juryn bestod i år av de båda violinisterna Mihaela Martin (bl.a. professor vid Hochschule für Musik und Tanz i Köln) och Ulf Wallin (professor vid Hochschule för Musik "Hanns Eisler" i Berlin), samt professor Staffan Scheja.

Juryns motivering:

Vinnaren av 2018 års Jan Wallanderpris är en temperamentsfull och extrovert violinist som även besitter en rik klangpalett och ett lysande virtuoseri.

* * *

Julia Biegniewska är född i Norrköping och går för närvarande masterprogrammet i klassisk musik vid KMH, med Andrej Power som huvudlärare. Hon har tidigare studerat bland annat vid Musikhögskolan i Malmö,  Ignacy Padarewski Academy of Music i Poznan, och vid RSPO Academy, den orkesterakademi som är knuten till Kungl. Filharmoniska Orkestern i Stockholm. Hon har också deltagit i mästarkurser för internationellt renommerade pedagoger som Dora Schwarzberg, Alf Richard Kraggerud och Henryk Kowalski.

Julia har flera gånger framträtt som solist, bland annat med Norrköpings symfoniorkester och Zielona Góras filharmoni. Hon var 2014 och 2015 konsertmästare i Nordiska ungdomsorkestern, och blev i år utvald till samma position i den internationella kammarorkestern ESTA (Europeiska stråklärarförbundets orkester), som nyligen spelade för Europaparlamentet i Strasbourg.

I Strasbourg fick hon tillfälle att "i förväg" spela på Jan Wallanderprisets Gaglianoviolin.

– Det är en fantastisk möjlighet att få ta hand om ett så här fint instrument, säger Julia.

– Än så länge har jag inte hunnit bekanta mig helt med den här violinens personlighet. Men man känner direkt vilken direkt varm och mjuk klang den har. Det är som att byta från en Fiat till en Ferrari!

* * *

För mer information:

Julia Biegniewska
tel. 073-878 64 41
julia.biegniewska@student.kmh.se

www.jwpriset.se

www.kmh.se/jwpriset

eller:

Marie Halling, Kungl. Musikhögskolan (KMH), tel. 08-16 15 94, marie.halling@kmh.se

Ingvar Betts, Handelsbanken, tel. 08-701 10 00 (vx), inbe08@handelsbanken.se 


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling