2017-03-16 08:00Pressmeddelande

Harpa, tango, 29 högtalare och mycket annat på årets ljudOljud-festival i Stockholm!

null

Finbesök av kammarmusikensemblen Norrbotten NEO och Bohuslän Big Band, nya toner för harpa, tango-trio, musik för 29 högtalare och, såklart, Kungl. Musikhögskolans egna körer och ensembler. Det är bara några av de upplevelser som väntar besökare vid årets ljudOljud-festival. 

Em Silén, kompositionsstudent och projektledare: 

– Trodde du att du visste hur en harpa låter? Gå på vår temakonsert med pinfärska harpstycken och tänk om. Och missa för guds skull inte att uppleva den nya högtalardomen, med inte mindre än 29 högtalare utplacerade för en maximal 360°-upplevelse! 

– Den här festivalen har mängder av uruppföranden och en hög musikalisk nivå rakt igenom - frossa i nya ljud, sköna ljud, omöjliga oljud! Höga, högmodiga ljud och låga, analoga oljud…

Bakom ljudOljud står studenterna vid Institutionen för komposition, dirigering och musikteori vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) i Stockholm, som medverkar i egenskap av tonsättare och dirigenter, förutom att också driva allt arbete kring festivalen. 

KMH har etablerade samarbeten med prisbelönta ensembler som Norrbotten NEO och ett av Sveriges främsta storband, Bohuslän Big Band, ger festivalen den professionella prägel den förtjänar. I år medverkar dessutom studenterna vid det internationella masterprogrammet CoPeCo (Contemporary Performance and Composition) som fokuserar på nya och experimentella sätt att arbeta både med sina respektive instrument och med konsertformen som sådan. 

Tack vare KMH:s nya toppmoderna konsertsalar är det i år möjligt att för första gången på länge höra såväl elektroakustisk musik (EAM) som storbandsjazz, kammarmusik och körmusik under ett och samma tak. 

Alla konserter har fritt inträde och innebär en chans, inte bara att uppleva och upptäcka ny och tidlös musik utan också att komma i direkt kontakt med såväl levande upphovspersoner som interpreter. 

En möjlighet att fråga, ifrågasätta och lära. Eller att helt enkelt bara slappna av och lyssna in årets hetaste ljud(oljud)! 

ljudOljud 2017
24-29 april
Kungl. Musikhögskolan
Valhallavägen 105 i Stockholm (T-bana Stadion) 
Fri entré! Boka fribiljett på www.kmh.se/konserter

www.kmh.se/ljudoljud

================

Kontakt: 

Em Silén, Projektledare för ljudOljud 2017
ljudoljud@kmh.se 

Zacharias Ehnvall, pressansvarig
zacharias.ehnvall@student.kmh.se


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling