2013-12-02 05:00Pressmeddelande

Djuro Zivkovic får ett av världens största musikpriser

null

Den serbiskfödde kompositören Djuro Zivkovic, tidigare student och lärare i komposition vid Kungl. Musikhögskolan (KMH), har vunnit ett av världens största musikpriser: det prestigefyllda 2014 University of Lousville Grawemeyer Award om 100.000 amerikanska dollar.

Den 38-årige Zivkovic får priset för "On the Guarding of the Heart", en komposition för kammarorkester, som "tar oss med på en väldig känslomässig resa på relativt kort tid, och rör sig då genom många landskap från den mystiska, stämningsfulla öppningen fram till den extatiska finalen", enligt kompositionskollegan Marc Satterwhite, som är ansvarig för priset.

– Kompositören utnyttjar också på ett underbart sätt färgerna i 14-mannaensemblen. Instrumenten används på fascinerande sätt, både traditionellt och på andra sätt ... för att forma klangen av en onaturligt och ekande skönhet, fortsätter Marc Satterwhite.

Djuro Zivkovic beskriver stycket som en "instrumental kantat", inspirerad av Bachs religiösa musik. Dess huvudtema är behovet av att gå tillbaka till sig själv.

– Det handlar om hårt uppnådd avskildhet, om stillhet och vaksamhet, det handlar om ensamhet och exil, säger kompositören.

Zivkovic är född i Belgrad 1975 och har bott i Stockholm sedan 2000. Han är verksam som violinist och violast - med ett särskilt intresse för improvisation – och har undervisat på KMH.

Österrikiska ensemble Klangforum Wien uruppförde "On the Guarding of Heart " i november 2011 i Belgrad. Verket har också spelats i Wien och Bergen.

University of Louisville delar varje år ut fyra Grawemeyer Awards för framstående insatser i musikkomposition, "världsordning", psykologi och pedagogik. Universitetet och Louisville Presbyterian Theological Seminary ger tillsammans en femte utmärkelse i religion. Årets utmärkelser är på vardera 100.000 amerikanska dollar.

Det första Grawemeyerpriset i komposition delades ut 1985 till den världsberömde polske kompositören Witold Lutoslawski för hans symfoni nr. 3. Sedan dess har priset vunnit internationellt erkännande som en av de främsta kompositionsutmärkelserna i världen. Det vinnande verket utses bland 150-200 tävlingsbidrag från hela världen.

För mer information, se www.grawemeyer.org.Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling