2020-05-28 05:00Pressmeddelande

Den gripande våldtäktsskildringen Blodhov finns nu online

null

Blodhov framfördes av Lena Willemark och Ensemble recherche från Freiburg i en fullsatt Kungasal på Kungl. Musikhögskolan (KMH) den 5 februari. Framförandet lämnade ingen oberörd, nu finns Karin Rehnqvists uppmärksammade och prisbelönta verk tillgängligt på KMH:s YouTube-kanal.

Ur offrets perspektiv får åskådarna se, höra och känna berättelsen om jättekvinnan Gerður. Guden Freyr förälskar sig i Gerður och på den mäktiga svarta hästen Blodhov skickar han sin tjänare Skirnir för att hämta henne. När hon inte följer med frivilligt tvingas hon med under hot, och blir sedan utsatt för övergrepp under nio långa nätter.

– Jag kände mig förflyttad till de isländska vidderna. Jag hörde vindarna vina, och den mörka fasa som musiken frammanade kröp innanför huden. Och vilken sångprestation, obeskrivligt! Jag hörde inte orden men det gjorde ingenting, jag kände vad det handlade om, säger en av åskådarna efter konserten.

Karin Rehnqvist, professor i komposition vid KMH, hittade den våldsamma diktsviten Blodhov precis innan hon började skriva. Hon använder konsten för att på ett djupare plan åskådliggöra och gestalta saker som händer i vårt samhälle.

– Det blev så rykande aktuellt helt plötsligt. Våld mot kvinnor är alltid aktuellt, men i och med metoo-rörelsen så blev det plötsligt sånt fokus, säger Karin Rehnqvist.

– Det måste vara känslomässigt rätt, men det tar tid, fortsätter Karin Rehnqvist.När jag har skrivit har jag hela tiden fått skala bort så att bara det absolut nödvändigaste finns kvar. För vad finns kvar av musik när hemska saker händer? Var finns musiken? Finns det överhuvudtaget någon musik?

Att skapa verket Blodhov har varit en lång process. Redan 2013 träffades Karin Rehnqvist, vokalisten Lena Willemark och Ensemble recherche från Freiburg under en workshop, delvis för att prova olika stycken som Karin Rehnqvist skrivit för just dessa musiker, men också för att se hur gruppen arbetar tillsammans.

– Som folksångerska använder Lena sina uttrycksmedel och här möter hon en ensemble som är specialiserad på ny musik. De har olika traditioner med sig och därför var det också så viktigt att vi hade den här workshopen, säger Karin Rehnqvist.

2019 blev Karin Rehnqvist belönad med Järnåkerpriset, Sveriges största kammarmusikstipendium. Blodhov beskrivs som ett verk som väver samman nutida kammarmusik med nordisk folkmusik till en unik dramatisk komposition i både form, innehåll och uttryck. Verket är ett starkt laddat monodram för mezzosopran och kammarensemble som genom sitt känslomässiga djup aldrig släpper taget om lyssnaren.


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling