2016-10-03 14:36Pressmeddelande

Bohumír Stehlík vann Ljunggrenska tävlingen 2016

null

Bohumír Stehlík, pianist och tidigare student vid Kungl. Musikhögskolan (KMH), vann första pris i Ljunggrenska tävlingen 2016. Tävlingen, som är en av Sveriges främsta inom klassisk musik, arrangerades i år för tjugonde gången av Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond i samarbete med Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet. 

Priset är 100.000 kr och en konsertturné med University of Gothenburg Symphony Orchestra.

"En sann pianopoet som inbjuder till nya klangvärldar. Hans sjungande ton når rakt in i hjärtat." Så löd juryns motivering när priset delades ut till pianisten Bohumír Stehlík efter finalen i Ljunggrenska tävlingen på Högskolan för scen och musik i söndags.

– Det är otroligt, jag har fortfarande inte riktigt förstått att jag vunnit! Det här är ju en av de största tävlingarna, så det är såklart viktigt för mig. Nu känner jag ett stort ansvar att spela mycket och bli ännu bättre, säger Bohumír Stehlík.

Bohumír Stehlík sällar sig därmed till den långa rad av studenter från KMH som erövrat förstapriset i tävlingen: förra året gick segern till cellisten och likaledes KMH-studenten Amalie Stalheim.

Andrapriset på 60 000 kr gick till Jacob Lidåkra , även han pianist och tidigare KMH-student. Juryns motivering löd: ”En självständig musiker med en förmåga att förtrolla sin publik. Hans känsla för rytm får musiken att dansa i det intressanta repertoarvalet.”

Violinisten Ava Bahari fick tredjepriset på 40 000. Juryns motivering: ”En temperamentsfull och virtuos violinist med utpräglad solistisk begåvning.”

Läs mer om de tävlande

http://hsm.gu.se/Samverkan/ljunggrenska-tavlingen/semifinalister-2016

För frågor, kontakta:

Anders Carlsson, Högskolan för scen och musik, samordnare Ljunggrenska tävlingen, e-post: anders.carlsson@hsm.gu.se, telefon: 070-673 40 22


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling