2014-05-14 14:45Pressmeddelande

B. Tommy Andersson blir "Composer-in-Association" hos BBC i Wales

null

B. Tommy Andersson (f. 1964), tonsättare och gästprofessor i orkesterdirigering vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH), blir "Composer-in-Association" hos BBC National Orchestra of Wales under konsertsäsongen 2014/2015. Orkestern kommer under året att spela ett antal av B. Tommy Anderssons kompositioner, däribland ett stort beställningsverk för orkester och orgel. Han kommer också att medverka som dirigent och rådgivare.

Thomas Søndergård , chefdirigent för BBC National Orchestra of Wales, säger:

– Det är med stor glädje jag kan presentera B. Tommy Andersson för BBC National Orchestra of Wales, och för vår publik i Wales. B. Tommy och jag har känt varandra och arbetat tillsammans i många år, och jag vet att orkestern verkligen kommer att njuta av hans innehållsrika musik.

– Jag har sällan stött på en kompositör som älskas så av musikerna, eftersom han skriver med en sådan insikt och förståelse för hur orkestern fungerar. Jag hoppas att vår publik kommer att tycka om hans musik, och jag vet att den kommer att bli spännande för oss att framföra.

Uppdraget som Composer-in-Association ger B. Tommy Andersson möjlighet till ett nära samarbete med orkestern under ett år, och att därmed bygga upp en nära relation med musikerna i orkestern. Två av hans verk kommer att utföras i St Davids Hall. Orkestern kommer också att fördjupa sig i hans musik i form av ett kompositörsporträtt på orkesterns hemarena, BBC Hoddinott Hall.

Som del av uppdraget kommer B. Tommy Andersson också att dirigera orkestern, och då dela med sig av sin expertkunskap om svensk musik. Det sker i en konsert med musik som till stor del är okänd för lyssnarna i Wales – och ett område som orkestern är angelägen om att utforska vidare.

Orkesterns årliga projekt "Composition:Wales" kommer att innebära ytterligare en möjlighet för B Tommy Andersson att dela sina erfarenheter med den nya generationen av walesiska kompositörer, då han kommer att ge orkestern feedback och råd vid sidan av deras övriga team av kompositörer.

Höjdpunkten i B. Tommy Anderssons period som Composer-in-Association blir ett stort beställningsverk för orkester och orgel, som kommer att uruppföras under 2015.

Michael Garvey , chef för BBC National Orchestra of Wales, säger:

– Det blir mycket spännande för oss att få arbeta med B. Tommy Andersson under nästa år, och få chansen till en fascinerande inblick hans musik. Han är en otroligt mångsidig musiker, och vi är entusiastiska över att få arbeta med honom både i hans roll som dirigent och kompositör. Vi hoppas att B. Tommy ska uppskatta sin tid i Wales, och att vår publik ska njuta av hans vackert orkestrerade musik.

B. Tommy Andersson säger själv:

– Vilken stor ära att bli Composer-in-Association för BBC NOW under en hel konsertsäsong! Det ger mig en fantastisk möjlighet att lära känna den här lysande orkestern, och att visa upp min musik för den walesiska publiken. Jag är också glad över att få min musik framförd av en engagerad och passionerad musiker som Thomas Søndergård. Vi har känt varandra i många år och jag är verkligen tacksam för att han känner så starkt för min musik.

– Jag är också glad över att uppdraget mycket väl kan kombineras med min roll som gästprofessor vid Kungl. Musikhögskolan och på olika sätt också komma mina dirigentstudenter till del.

www.btommyandersson.com

www.bbc.co.uk/bbcnow

Thomas Søndergård presenterar B. Tommy Andersson (video)
www.bbc.co.uk/programmes/p01yn9sn


B. Tommy Andersson

B. Tommy Andersson är född 1964 i Borås. Han har länge haft en dubbel karriär som kompositör och dirigent.

Han började komponera vid 11 års ålder; vid 14 fick han ett verk framfört offentligt för första gången - ett Preludium och fuga för orgel - det följdes året därpå av ett verk för stor orkester. Han fick mycket uppmuntran från sin första kompositionslärare, Jan-Anders Eriksson, och fortsatte sedan sina studier för Sven-Eric Johanson i Göteborg och därefter på KMH för Sven-David Sandström och Hans Eklund .

Sedan tjugoårsåldern har B. Tommy Andersson komponerat flitigt i många olika genrer. 1995 fick han i uppdrag att skriva en konsert för slagverk och orkester. Den resulterande i det ofta framförda verket Apollo. Sedan dess har han etablerat ett gediget rykte som kompositör både i Sverige och internationellt. I april 2009 ägnade Kungliga Filharmonikerna en fyra dagars festival åt hans musik.

Hans praktiska erfarenhet som dirigent har gjort det möjligt för honom att förverkliga sin önskan att skriva musik som kombinerar en sensuell färgpalett, rytmisk vitalitet och ett rik men lättsmält harmoniskt språk; detta har inneburit orkesterverk som Satyricon (2000), Reflections, en konsert för sopransaxofon (2003), Passacaglia (2008), The Garden of Delights (2009), Toccata, Aria och Chaconne för stråkorkester (2011) och Death i Venice (Richard Wagner in Memoriam) (2013).

B. Tommy Anderssons fascination för teater har resulterat i kammaroperan William, en fantasi om William Shakespeare (2006) och Warriors, ett dansverk som skapats tillsammans med koreografen Pontus Lidberg, med premiär under 2010.

Körmusik fortsätter att vara en betydande del av B. Tommy Anderssons produktion. Nyare verk inkluderar The Tyger för kör och orgel (2012), skriven för Erik Westbergs vokalensemble, och Från mars för blandad kör och orgel, som uruppfördes i januari 2014.

Två CD-skivor tillägnad hans orkestermusik har släppts på etiketterna på Phono Suecia och Sterling och fått höga betyg av kritiker; hans musik förekommer också på ett antal andra skivor. Även som dirigent har han gjort många inspelningar, särskilt av samtida svensk musik.


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling