2013-03-22 08:26Pressmeddelande

2013 års Jan Wallanderpris till Tomas Lundström

Den unge svenske cellisten Tomas Lundström har utsetts till årets mottagare av Jan Wallanderpriset. Under en längre tid får han nu använda ett stråkinstrument av mycket hög klass, en violoncell byggd i Neapel 1741 av den berömde instrumentmakaren Ianuarius Gagliano.

Jan Wallanderpriset är instiftat av Handelsbanken i samarbete med Kungl. Musikhögskolan (KMH). Det delas i år ut för fjärde gången – därmed består instrumentsamlingen nu av en unik samlad stråkkvartett av historiska Gaglianoinstrument.

Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående stråkstudent vid någon av musikhögskolorna i Sverige.

Förutom äran får pristagaren möjligheten att under en längre tid använda ett stråkinstrument av utomordentligt hög klass. Priset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande, numera hedersordförande, Jan Wallander.

Tomas Lundström mottog sitt prisinstrument ur prinsessan Christina Fru Magnusons hand vid en ceremoni 21 mars på Musikaliska i Stockholm. Den internationella juryn bestod i år av Cecilia Rydinger Alin, tillförordnad rektor vid KMH i Stockholm, Michaela Fukačová, solocellist i Odense, och Marko Ylönen, professor i kammarmusik vid Sibelius-Akademin i Helsingfors.

I sin prismotivering säger juryn:

Med ett fantasifullt musicerande och en imponerande teknisk skicklighet lyfter vår pristagare fram musikens alla inneboende kvaliteter. Den vackra tonbildningen och säkra intonationen bidrar till ett starkt och övertygande musikaliskt uttryck.

Tomas Lundström (f. 1988) började spela cello som fyraåring. Idag går han avancerad påbyggnadsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan/Edsbergs slott med Thorleif Thedéen som huvudlärare. Tomas har tidigare erhållit kandidat- och masterexamen vid KMH för professor Ola Karlsson. Han har även studerat för professor Natalja Schahovskaja och Alexy Seleznev i Moskva samt för Mats Rondin i Stockholm.

Som sexåring vann Tomas Svenska TV3:s talangjakt Juniorchansen, vilket resulterade i att han representerade Sverige i den internationella tävlingen Bravo Bravissimo i Cremona, Italien.

Tomas vann 2007 Riksförbundet Unga Musikanters (RUM) solisttävling. Han har också vunnit första pris i solo och kammarmusik vid 21st Century Art Compettion i Mänttä-Vilppula, Finland.

Tomas är en aktiv kammarmusiker och har framträtt som solist med bl.a. Uppsala Kammarsolister och Gävle symfoniorkester.

Jan Wallanderpriset delas i år ut för fjärde gången. Cellon – ett ovanligt välbevarat och välklingande 1700-talsinstrument från den legendariska Gaglianofamiljen i Neapel – blir därmed det fjärde bidraget till samlingen Handelsbanken Classic Instruments, ägd av en stiftelse närstående Handelsbanken.   

Jan Wallanderpriset ger samlingen unga talanger från musikhögskolorna i Sverige möjligheten att kunna bruka förnämliga instrument som annars hade funnits inlåsta.

Ytterligare information: www.jwpriset.se eller:

Måns Tengnér, Kungl. Musikhögskolan (KMH), tel 070-173 15 63, mans.tengner@kmh.se

Curt Källströmer, Handelsbanken, telefon 08-701 10 14, cuka01@handelsbanken.se


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling