2015-01-05 08:00Nyheter

Vilja-Louise: Det finns så mycket kul att göra!

null

Möt Vilja-Louise Skough Åborn, 25, student på kandidatprogrammet i svensk folkmusik vid Kungl. Musikhögskolan (KMH). Senast 15 januari är det dags för anmälan till konstnärliga utbildningsprogram, och senast 15 april till lärarprogram med studiestart hösten 2015.

Vilja-Louise har sång som huvudinstrument men spelar också Moraharpa, en medeltida form av nyckelharpa. När hon var liten ville hon bli operasångerska. Men skoltiden var tung.

– Jag mobbades, hade svår dyslexi och slutade sjunga helt. En dag kom mamma hem med en skiva av Hedningarna. Jag som bara hade hållit på med klassisk sång blev förundrad och helt frälst i deras uttryck. Jag lyssnade och lyssnade och började härma sångstilen på skivan. Sen upptäckte jag mer och mer folkmusik. Det var en helt ny värld.

Vilja-Louise berättar att hon alltid känt till KMH och folkmusikutbildningen, men inte haft självförtroende att söka. Vändningen kom under en resa till Peru där hon utmanade sig själv att bestiga ett berg under tuffa förhållanden.

– Klarar jag det här så klarar jag att söka tänkte jag. Jag klarade det, åkte hem till Sverige och tokstuderade musikteori, min svagaste länk. Och jag kom in på KMH på första försöket. Sedan dess har jag varit så lycklig! Här får vi utmaningar och uppmuntras och utvecklas. Det är fantastiskt! Teorin är fortfarande svår och dyslexin sätter käppar i hjulet men jag får mycket stöd av min institution och lärarna där. Jag har också lärt mig att vara tydlig med mitt handikapp eftersom det inte syns.

Nu har Vilja-Louise så många musikprojekt på gång så att hon knappt hinner gå i skolan.

– Min grej har blivit att mixa olika sångtekniker och traditioner. Mina två stora förebilder är sångerskorna Gunnel Mauritzson och Marie Selander som också är lärare här. Just nu har jag huvudrollen i en teater där jag experimenterar med att levandegöra balladsången tillsammas med den talade berättelsen och den narrativa musiken.

Hon spelar i flera grupper och håller på att starta upp ett metalfolkband. Sedan vill hon fortsätta på masternivå.

– Jag vill bli ännu mer fri i min musik. Och därefter kommer jag fortsätta med alla mina sångprojekt och kanske jobba mer med teater. Det finns så mycket kul att göra!

Flera porträtt av studenter vid KMH finns på www.kmh.se/våra-studenter.

Information om utbildningar, anmälan, antagningsprov m.m. finns på www.kmh.se/utbildning


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling