2015-03-20 15:52Nyheter

Två KMH-alumner tävlar med 5-minutersoperor i Zagreb

null

Magnus Bunnskog och Petter Ekman, som båda är tonsättare och tidigare KMH-studenter, har utsetts av en internationell jury att delta i Musik Biennale Zagrebs kortoperatävling. 

Av totalt 91 insända bidrag från hela världen har tio 5-minutersoperor blivit antagna för att tävla om förstapriset – en beställning på en helaftonsopera 2017.

Magnus Bunnskogs kortopera har namnet "Traum" och är skriven med libretto av Katarina Frostenson, översatt till tyska av Angelika Gundlach.

Ebba Witt-Brattström beskriver hur "Traum spelar upp en folie à deux" och att "icke-mötet mellan människor uttrycks med en absurdistisk saklighet". Traum har satts upp som talpjäs på Dramaten, och detta är premiären för en musikdramatisk bearbetning av texten, som även är utgiven på Bonniers förlag. Katarina Frostenson har tidigare bland annat skrivit librettot till operan "Staden" med musik av Sven-David Sandström.

Bland Magnus Bunnskogs senaste verk kan nämnas radiooperan "Rhesus" (2012) för Sveriges Radios Symfoniorkester och Radioteatern, med Margaretha Hallin, Edith Thallaug och Stig Tysklind i huvudrollerna, samt operaperformance-verket "Opera Park" för Folkoperan (2013).

Petter Ekmans miniatyropera "Dasha's Sense of Pride" skrevs tillsammans med dramatikern Joel Nordström. Joel skrev även librettot till Petter Ekmans kortopera "Purer Air than Mortals" som iscensattes 2014 i ett samarbetsprojekt mellan KMH, STDH och Operahögskolan.

Petter Ekman är numera bosatt i Milano, Italien där han arbetar som tonsättare, arrangör och musikredigerare. Förutom finalen i Zagreb deltar han under 2015 i Jerwood Opera Writing Programme, Storbritannien, samt skriver musik för Norrköpings Symfoniorkester och Reykjavik Arts Festival.

Båda tonsättarna kommer att närvara i Zagreb på repetitioner och uruppförande.

Ensemblen ser ut som följer:

Dirigent: Berislav Šipuš
Monika Cerovčec, sopran
Krešimir Stražanac, bas-baryton
MBZ Festivalensemble (Basklarinett, fagott, trumpet, slagverk, piano, violin, viola, cello

Spelplats:

Zagreb, Kroatien – Music Biennale Zagreb: Croatian Music Institute – 21 april 2015, kl 19:30

Läs mer: 

Artikel i DN 2015-03-19
Musik Biennale Zagrebs webbplats
.

Bild: Magnus Bunnskog (foto: Johan E Andersson), Petter Ekman.


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling