2014-09-01 15:26Nyheter

Susanne Rosenberg fick första Lisa Boudré-medaljen

null

Susanne Rosenberg, sångerska, doktor i Musik, lektor i folksång och prefekt för institutionen för folkmusik vid KMH har tilldelats den nyinstiftade Lisa Boudrémedaljen "för sina insatser för och med den fantastiska musiken efter Lisa Boudré".

– Det är verkligen hedersamt, och det känns extra roligt att vara den första som får den, säger Susanne Rosenberg till Gefle Dagblad.

Susanne upptäckte vissångerskan Lise Boudré (1866-1952) från Ovansjö i början av 1980-talet när en spelman skickade ett kassettband med inspelningar av Boudré från mitten av 1930-talet som spelats in på hembygdsgården i Ovansjö. Susanne fastnade direkt för hennes speciella sätt att sjunga.

– Det är både att hon är en skicklig sångerska och sen att hon har ett sätt att sjunga som innehåller allt det där som hör till den äldre folksångstilen när man använder språkets ljud. Jag har forskat på hur hon använder språket, hur hon sjunger med tydliga konsonanter, hennes gestaltningar och frasering av visorna. Hennes gestaltningar är väldigt djärva och häftiga, säger Susanne Rosenberg.

Susanne tog emot Lisa Boudrémedaljen på folkmusikfestivalen Ovansjöfesten där hon också gav en solokonsert med bara Boudré-visor.

Ovansjöfesten är inget obekant för Susanne då hon länge haft en repertoar bestående av vislåtar från Gästrikeområdet, gett ut visboken "Visor från Gästrikland" på 1990-talet och har uppträtt på festivalen i olika konstellationer.Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling