2014-11-24 14:44Nyheter

Sebastian Stevensson får Rosenborg-Gehrmans stipendium

null

Rosenborg-Gehrmans studiestipendium på 100 000 kr tilldelas fagottisten och tidigare KMH-studenten Sebastian Stevensson "för ett synnerligen moget och artistiskt framförande, ett sonort, nyanserat och lyhört musicerande."

Sebastian Stevensson föddes 1987 i musikfamilj i Sigtuna och började spela klarinett innan han som 10-åring bytte till fagott.

Sebastian började sina studier på KMH 2004 för Knut Sönstevold. Därefter flyttade han till Mannheim i Tyskland för att fortsätta sina studier hos Ole Kristian Dahl.

Hösten 2009 flyttade Sebastian till Oslo där han arbetade på Norska Operan, och ett år senare kom han till Köpenhamn för ett vikariat som solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester
där han sedan 2012 har en fast plats. I Danmark arbetar Sebastian också som timlärare vid Det Danske Kongelige Musikkonservatorium och har varit verksam med kammarmusikgruppen DiamantEnsemblet i Det Kongelige Bibliotek.

Från och med 2015 är Sebastian återigen boende i Tyskland, denna gång som solofagottist i Münchner Philharmoniker under Valerij Gergiev.

Sebastian har samarbetat kortare perioder som solofagottist med orkestrar som London Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, KungligaFilharmonikerna, Philharmonia Orchestra London och Rotterdam Philharmonic.

I augusti 2014 vann Sebastian den internationella fagottävlingen Gillet-Fox Bassoon Competition i New York där han framförde J.N. Hummels fagottkonsert med Orchestra of SaintLuke’s med den tidigare fagottvirtuosen Milan Turkovic som dirigent. I Sverige har han också framfört fagottkonserter av Mozart och Fernström tillsammans med NordiskaUngdomsorkestern i Lund och dirigenterna Mika Eichenholz och Stefan Solyom.

Se även pressmeddelande från Gehrmans musikförlag

Sebastian Stevensson. Foto: Asuka Nakamura.


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling