2014-11-12 13:08Nyheter

Peter Mattei hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet

null

Den världsberömde operasångaren och tidigare KMH-studenten Peter Mattei har utnämnts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Peter Mattei är född i Piteå och uppvuxen i Luleå. Han studerade vid Framnäs folkhögskola, vid KMH och vid Operahögskolan i Stockholm.

Under hela 1990-talet var han verksam som barytonsångare vid flertalet svenska konsertscener, och fick sitt stora internationella genombrott 1994 i rollen som Don Giovanni i Mozarts opera vid Scottish Opera i Glasgow.

Peter Mattei har därefter framträtt på en rad världsscener. Han debuterade 2002 på Metropolitan i New York med att gestalta greven i Le Nozze di Figaro. 2005 gjorde han sin debut på La Scala i Milano som Wolfram i Tannhäuser.

Peter Mattei, som också är en framstående konsert- och oratoriesångare, utnämndes 2014 till hovsångare och invaldes 2010 i Kungl. Musikaliska Akademien.

Vid sin installationsföreläsning framhävde Peter Mattei inte minst betydelsen av studierna på KMH:

– Jag fick ett bevis på att det jag kunde som jag förbertett mig på hela mitt liv, höll hela vägen. Det var det där att jag kunde behålla friheten och spontaniteten och se ut som om jag inte brydde mig om att det fanns en jury där. Det är viktiga egenskaper som jag har, men som jag inte visste om då.

Sedan blev det de stora operascenerna i Sverige, i Europa och så världscenerna.

– Även jag själv som person räckte till på den här resan och jag måste få vara Lill-Peter annars funkar det inte. Och så, som min sångpedagog och röstfilosof lärde mig, att det ska flöda när man sjunger. ”Det ska sjunga i dig Peter, det är inte du som sjunger. Du ska inte vara i klangen, du ska vara i livet”.

Läs mera på Luleå tekniska universitets webbsida.

Bild: Petter Mattei. Foto: Håkan Flank.


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling