2014-11-06 12:11Nyheter

Malin Bång får Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris

null

Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris på 75.000 kronor tilldelas tidigare KMH-studenten Malin Bång, en av sin generations mest egensinniga och framsynta tonsättare.

Så här lyder motiveringen:

Gedigen kompositionsteknik, lekfullhet och en obegränsad nyfikenhet på de klassiska instrumentens möjligheter utmärker Malin Bång. Raffinerat utnyttjar hon lyssnarens föreställning om hur instrumenten egentligen låter, men överraskar med nya ljud.

Malin Bång tar ansvar för hela den musikaliska näringskedjan, från komposition via utförande till musikens fortlevande, inte minst genom grundandet av ensemblen Curious Chamber Players som framgångsrikt placerat sig på den europeiska musikscenen.

Tonsättaren Carin Malmlöf-Forssling grundade 2002 en stiftelse i sitt eget namn med syfte att stimulera det svenska konstmusiklivet. Detta sker i första hand genom utdelandet av ett pris till en svensk tonsättare.

Malin Bång studerade komposition på KMH 1999-2003, och har även studerat i Piteå och i Göteborg. Fr.o.m. hösten 2015 är hon gästprofessor vid Escola Superior de Música de Catalunya i Barcelona.

Aktuella beställningsverk är bl.a. en komposition som uruppförs av Radio-Sinfonieorchester Stuttgart på konserten vid kompositören Helmut Lachenmanns 80-årsdag (november 2015) samt orkesterverket avgår, pågårsom uruppförs av Oslos filharmoniker och Göteborgssymfonikerna (september, november). 

Se även:

http://www.malinbang.com

http://www.musikaliskaakademien.seOm Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling