2014-12-29 10:53Nyheter

KMH söker en professor i musikpedagogik

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) söker enProfessor i musikpedagogik till Institutionen för musik, pedagogik och samhälleför tillträde tidigast den 1 juni 2015. Anställningen är tillsvidare och omfattar 100 %. 

Ansökan ska ha inkommit till KMH senast 16 januari 2015.

Beskrivning av ämnesområdet

Musikpedagogik som vetenskap studerar alla former av musikaliskt lärande, inklusive ramar, förutsättningar, traditioner och villkor som styr situationer där musik utgör läroprocessers innehåll. Musikpedagogik som forskningsfält är tvärvetenskaplig till sin karaktär och använder en mångfald av teorier och metoder för att förstå och förklara musikpedagogiska fenomen.

Vid KMH finns ett särskilt intresse för musikpedagogisk forskning som rör det musikaliska uttrycket, en konstnärlig dimension av lärande och utveckling, oavsett ålder och nivå. Vi eftersträvar synergieffekter mellan våra konstnärliga utbildningar och ämneslärarutbildningen i musik samt musikterapeututbildningen, liksom forskning inom hela musikområdet på både vetenskaplig och konstnärlig grund.

Arbetsuppgifter

  • Övergripande ansvar för forskning och utbildning på forskarnivå inom ämnesområdet, som beskrivet ovan, samt utveckling av detsamma.
  • Undervisning och handledning inom utbildning på samtliga nivåer. Undervisning sker på såväl svenska som engelska.
  • Egen forskning.
  • Planering (inkl. ansökningar om forskningsmedel) och ledning av samt medverkan i forskningsprojekt.
  • Uppdrag av administrativ art samt ledningsuppdrag på institutionsnivå och övriga nivåer inom KMH kan också förekomma.
  • Aktivt deltagande i KMH:s och institutionens inre arbete, inkluderande institutionsmöten och utvecklingsarbete, samt i förekommande fall antagningsprov, projekt och examinationer.
  • Samverkan inom KMH och med det omgivande samhället, inklusive information om utbildning, forskning och utvecklingsarbete.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som professor är den som visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet (HF 4 kap 3 §). För att kunna utföra arbetsuppgifterna för denna anställning krävs dessutom att den sökande visat vetenskaplig skicklighet inom ämnesområdet musikpedagogik/eller motsvarande genom självständiga forskningsinsatser och genom att den sökandes forskningsverksamhet håller hög internationell och nationell kvalitet, visat genom att ha publicerat sig i internationellt välrenommerade fora.

Den sökande ska ha visat skicklighet i att planera, initiera, leda och utveckla forskning, samt bör ha visat förmåga att i konkurrens erhålla forskningsanslag.

Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom vitsordade meriter inom utbildning och undervisning. Därutöver ska den sökande uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

Förmåga att kunna undervisa på svenska (eller annat nordiskt språk) och engelska är ett krav. Den som vid anställningstillfället inte uppfyller de krav på språkkunskaper som ställs ska tillägna sig dessa inom två år.

Bedömningsgrunder

Som bedömningsgrunder vid anställning av en professor gäller generellt graden av den skicklighet som utgör behörighetskrav för anställningen. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga eller konstnärliga skickligheten (4 kap 3 § högskoleförordningen).

Dessutom gäller som bedömningsgrunder enligt KMH:s anställningsordning:

  • Graden av vetenskaplig skicklighet, visad genom att ha utvecklat, lett och genomfört forskning av hög kvalitet.
  • Graden av pedagogisk skicklighet, visad genom att ha utvecklat, lett och genomfört utbildning av hög kvalitet samt genom förmåga att engagera och inspirera doktorander och studenter till eget lärande och att sprida engagemang och intresse för ämnesområdet.
  • Graden av förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete.
  • Graden av förmåga att verka som akademisk ledare samt sådan personlig förmåga i övrigt som är av betydelse för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.
  • Graden av administrativ och annan skicklighet av betydelse för arbetet.

Stor vikt kommer därutöver att läggas vid personliga egenskaper såsom förmågan att ta initiativ och samarbeta inom den egna ämnesområdesgruppen, inom övriga lärosätet samt externt mot det omgivande samhället.

KMH kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Övrigt

KMH strävar efter jämn köns- och åldersfördelning och ökad mångfald inom lärarkåren. Flertalet professorer vid KMH är män, varför kvinnor särskilt uppmuntras att söka denna anställning.

Ytterligare information:

Kontakta prefekten vid Institutionen för musik, pedagogik och samhälle, Per-Henrik Holgersson tel. 073-461 86 02 eller per-henrik.holgersson@kmh.se.

Facklig information: Eva Wedin (SACO-S) tel 070-758 82 91, Ing-Marie Lindberg-Thörnberg (Lärarförbundet) tel 070-758 82 92.

Välkommen med din ansökan!

Märk den med refnr 14/650, ange löneanspråk, bifoga styrkt meritförteckning, kortfattad beskrivning av din egen verksamhet, samt övriga handlingar du vill åberopa (allt i tre exemplar). Ansökan ska ha inkommit senast den 16 januari 2015 till

Kungl. Musikhögskolan, Box 27711, 115 91 Stockholm


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling