2014-03-18 10:16Nyheter

Kent Olofsson uppmärksammas i nytt experimentellt musikteaterverk om Europa

null

Kent Olofsson, tonsättare och doktorand vid Kungl. Musikhögskolan (KMH) i konstnärlig forskning, uppmärksammas i nytt experimentellt musikteaterverk om Europa.

Det blev idel lovord i pressen när Teatr Weimar uruppförde "Stränder" på Inkonst i Malmö 12-15/3. Nu väntar turnéer till flera platser i landet. 

Teatr Weimar fortsätter att experimentera med teaterns berättarform med hjälp av skådespeleri, video, rum och musik. Stränder utspelar sig i Europas utkant, på den yttre gränsen mot andra världar och erfarenheter. En rum och en plats där verkligheten inte längre känns verklig. Det är en värld där tolkningsföreträde, minnen och drömmar bestäms av andra, döda kroppar flyter iland från havet. Stränder är en nyskriven Thelma och Louise om två kvinnor som försöker bryta sig ut ur Europas kollektiva minne. 

Koncept, text, regi och musik: Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson. 

Skådespelare: Linda Ritzén och Kajsa Ericsson


"Jag gillar deras sätt att arbeta. Det är modigt och det är eget, speciellt samarbetet med tonsättaren Kent Olofsson. Hans musik är väldigt tydlig och driver det här dramat rakt igenom. Det är ganska rått den här gången, med elgitarr och bas som kvinnorna uttrycker sin frustration på.

Hela tiden ett finns det en ljudmatta ett muller, ett oroande muller i bakgrunden, som i slutet eskalerar i ett crescendo samtidigt som ljuset riktas rakt mot oss i publiken på ett generande och besvärande sätt. Vi blir genomskådade."

- Kulturnyheterna SVT


"Teatr Weimars Jörgen Dahlqvistoch tonsättaren Kent Olofsson har genom en rad uppsättningar utforskat scenkonstens möjligheter att i ord, musik, bild och rum fånga den aktuella krisen i Europas självbild.

Aktörerna tar sig genom scener med varierande motiv, rytmiserade i en markant ljudinstallation av techno och mullrande electronica.

Jag har inte språk nog att uttrycka annat än den här tystnaden, säger Linda Ritzéns figur, oförmögen att se annat än politikens, kunskapens och konstens vanmakt. Denna verbala gräns har Jörgen Dahlqvist gång på gång låtit sina rollfigurer stånga sig blodiga mot.Hans gestalter vrålar, grälar och slåss med kärleksord för att komma ut från sin civilisations förlamning."

- SVD


"...ett av de mänskligaste, mest expressivt laddade, mest naket existentiella"

- Nummer.se


"Så framstår den inhägnade scenen som en bild av det stängda Europa, men även begränsande samhällsstrukturer. Det är en svårtillgänglig men likväl ytterst sevärd föreställning."

- SkD


"Under hela spelet mullrar Kent Olofssons musik, som om den kom inifrån en jord i uppror. När kvinnornas hetsiga repliker blandas med varandra blir deras röster en del av musiken. Det är enastående vackert.

Till slut är jag en del av denna väv av existentiella frågeställningar och perspektiv, av känsloyttringar och språkliga omtagningar."

 - KB

Mera info om produktionen:www.teatrweimar.seMera info om den konstnärliga forskarskolan:
www.konstnarligaforskarskolan
www.kmh.se/konstnärlig-forskarskola
Forskarassistent Henrik Frisk: henrik.frisk@kmh.se


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling