2015-01-30 13:47Nyheter

Juan Patricio Mendoza fick Kerstin Eliassons pris för bästa masterarbete

null

Kontrabasisten Juan Patricio Mendoza har fått Kerstin Eliassons pris om 20.000 kr för bästa konstnärliga masterarbete vid Kungl. Musikhögskolan (KMH). 

Hans studie "Punto y Linéa – Looking into Chaos and finding beauty" undersöker ofta förbisedda argentinska musikformer som Zamba och Chacarera. De utgör samtidigt materialet till musiken i hans examenskonsert, som utgör arbetets konstnärliga del.

Att studera på masternivå i musik innebär att utbilda sig på högsta nivå i sitt instrument, och att samtidigt utforska och reflektera över konstnärskapet. Kerstin Eliasson, tidigare ordförande i styrelsen för Kungl. Musikhögskolan (KMH), har därför instiftat ett pris för excellens i självständigt arbete på masternivå vid KMH. Priset delades ut för första gången vid terminsavslutningen i december 2012. Då hon avslutade sitt uppdrag beslutade KMH att fortsätta dela ut priset ytterligare tre år för att visa sin uppskattning över Eliassons insats och engagemang.

– Det här gjorde jag också för att uppmuntra musikstudenter att gå vidare från kandidat- till masterutbildning, säger Kerstin Eliasson. Jag tror det berikar dem som musikutövare. Jag vill också kunna visa utåt att det på KMH finns gott om både begåvade och engagerade studenter!

'''

Juan Patricio Mendoza är född 1977 i Buenos Aires. Han är utbildad bl.a. vid Berklee College i Boston och vid Institutionen för jazz på KMH i Stockholm. Juan Patricio har under många år arbetat med afro-kubansk och brasiliansk musik, men det var först efter kandidatstudierna vid KMH som han på allvar började fördjupa sig i sitt hemlands musik.

– När folk tänker på musik från Argentina, tänker de på tango, säger Juan Patricio. Det är väldigt sällan som någon hör talas om Chacarera eller Zamba, eller om någon av alla andra argentinska musikstilar, som Carnavalito eller Vidala, eller Chamamé från den östra regionen. 

När Juan Patricio började undersöka den här musiken, blev det uppenbart att mycket av den går i 6/8- eller 3/4-takt, i kontrast mot den fyrtakt som dominerar inte bara i tangon utan i hela musikindustrin. 

– Chacarera och Zamba hade jag hört i bakgrunden under min uppväxt i Buenos Aires, fortsätter Juan Patricio. Men jag hade alltid betraktat det som gammaldags mormorsmusik. När jag började studera musiken och ta reda på dess rytmiska struktur blev jag fascinerad. Jag tycker att det finns en spänning i musik som är i 6/8 eller 3/4 och att den är mycket rikare än 4/4-musiken. 

Så det blev också en utmaning för Juan, att både undersöka stilar och tekniker i framför allt 6/8-takt, och se vad som händer när han omsätter dem i sin egen musik. 

– Jag ville få bort mig själv som centrum för arbetet och beskriva något mera allmängiltigt: risken är ju att man lär sig mer om Juan Patricio Mendoza än om Chacarera. Men det är ju samtidigt så estetiska ämnen skiljer sig från "hård vetenskap": konstnären finns alltid i mitten. Så det är viktigt att få konst och vetenskap att samarbeta. Utan forskande riskerar man att bli uttråkad; utan konst skapar man atombomben.

Vad tänker han då göra med prispengarna?

– Jag ska köpa en bättre andra kontrabas, eller en schysst mikrofon. Eller betala räkningar!

***

Arbetets skriftliga del finns som fulltext-pdf i Digitala Vetenskapliga Arkivet (DiVA)

Den klingande delen finns som 2 CD i Kungl. Musikhögskolans bibliotek.

Musik av och med Juan Patricio Mendoza på Musik av och med Juan Patricio Mendoza på Soundcloud


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling