2015-01-12 08:00Nyheter

Joel: Här finns en öppenhet och välkomnande attityd!

null

Möt Joel Johansson, 24, student på ämneslärarprogrammet vid Kungl. Musikhögskolan (KMH). Senast 15 januari är det dags för anmälan till konstnärliga utbildningsprogram och senast 15 april till lärarprogram med studiestart hösten 2015.

Joel är Hallandskillen som lämnade hönsen och landskapsarkitektdrömmarna bakom sig och flyttade upp till Stockholm för att plugga musik. Efter ett framträdande på en skolavslutning lockades han in på en musikalutbildning och så småningom hamnade han på KMH.

– Jag hade inte någon vidare musikteori och hade aldrig kompat, förutom lite piano. Så jag valde att mjukstarta med en fristående gehörskurs på KMH. Den fick mig att bestämma mig för att söka hit.

I dag läser Joel lärarprogrammet med sångpedagogik som fördjupning. Han betonar att musik är viktigt, men menar också att man ibland måste kunna avdramatisera det.

– När vi lärarstudenter är ute och gör musik med skolelever gäller det att visa att vi musiker faktiskt är vanliga människor och inte perfekt producerade tv-idoler.

Joel tycker att en av fördelarna med utbildningen är att mycket händer i ganska små grupper där alla studenter blir sedda som individer.

– Det finns en öppenhet och en välkomnande attityd här på KMH, inte alls så strängt eller specialiserat som jag kanske trodde i förväg, säger han. Sånglektionerna i grupp är nog den verkliga höjdaren just nu, med Gun-Britt Gustafsson som lärare. Det är fruktansvärt roligt. Och nyttigt att inte behöva vara nervös, att våga göra misstag, att skratta åt varandra och åt sig själv!

Just denna dag blir det soundcheck för en lunchkonsert, och därefter väntar en föreläsning i pedagogik. Att gå lärarprogrammet på KMH innebär också att lära sig allt utöver musiken som behövs för att kunna fungera som lärare så att man kan få sin lärarlegitimation.

Joel trivs bra på KMH men ser fram emot det nya huset som ska byggas med flexiblare konsertsalar och andra möjligheter att leka med ljus och ljud. Först 2016 är det dags att flytta in i de nya lokalerna, så han får vänta ett tag till.

– Under tiden hoppas jag att pappa tar hand om mina tjugofem höns hemma i Halland…

Flera porträtt av studenter vid KMH finns på www.kmh.se/våra-studenter.

Information om utbildningar, anmälan, antagningsprov m.m. finns på www.kmh.se/utbildning


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling