2014-11-11 11:28Nyheter

Jacob Mühlrads projekt blev dansföreställning – nu i Piteå

null

Det började med ett projekt för Kungl. Musikhögskolans Futurum-ensemble för ny musik. Nu har kompositionsstudenten Jacob Mühlrads verk för två kontrabasar och slagverk uppförts för sjätte gången – senast som dansföreställning i Piteå, i Dans i Nords programserie När och fjärran – Tema Dans & Musik.

Joakim Stephenson gjorde koreografin för solodansaren vid Kungl. Operan Jeanette Diaz-Barboza till uruppförandet i Reaktorhallen i juni i år, med kostym av J.Lindebergs chefdesigner Jessy Heuvelink. Instrumentalisterna då liksom vid övriga framföranden och nu i Studio Acusticum i Piteå var de tre KMH-studenterna Bård Ericson och Jesper Julin, kontrabas samt Rikard Markstedt, slagverk.

– Det är nog ingen som har skrivit för den här besättningen förut, säger Jacob Mühlrad i en stor intervju i Norrbottens-Kuriren 6/11.

Baletten har fått namnet ”Irose” medan musiken har titeln ”Avici” – ett namn som förstås för tankarna till artisten Avicii.

– Men grejen är att jag använder ordet i sin ursprungliga betydelse. Avici är ett begrepp inom buddhismen och står för helvetet - motsatsen till nirvana. 

– Jag har velat skapa ett stilla tempel av ljud, säger Jacob Mühlrad. En kontrast till modern musik och det informationssamhälle vi lever i där allting går så fort.


Irose from Joakim Stephenson on Vimeo.


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling