2016-01-22 08:42Nyheter

Frej Wedlund till final i amerikansk kompositionstävling

null

Den 24-årige tonsättaren Frej Wedlund, som är student vid Kungl. Musikhögskolan (KMH), deltar med orkesterstycket Half-light on desolation som en av fyra finalister i den internationella kompositions- och dirigeringstävlingen 4x4 Prizes vid The University of Oklahoma School of Music. 

Som finalist tävlar Frej om förstapriset Michael Hennagin Memorial Prize på $4000 samt ett andrapris på $1000. Tävlingen avgörs genom två dagars repetitioner av finaliststyckena i början av februari 2016, och de två pristagarnas verk framförs sedan vid en konsert med OU Symphony 7 februari.

Half-light on desolation skrevs ursprungligen för Norrköpings Symfoniorkester och uruppfördes maj 2014 i De Geerhallen, Norrköping. Det har även framförts av KMH Symfoniorkester.

Frej är född och uppväxt i Östersund men för tillfället bosatt i Stockholm, där han studerar vid KMH för Per Mårtensson. Hans senaste orkesterverk, Vidare, till intet, uruppfördes av KMH Symfoniorkester i november 2015.

Övriga kompositörer som gått till final är Roydon Tse (Hong Kong-Kanada), Shawn Head (USA) och Young Woo Yoo (Sydkorea).

Biografi - Frej Wedlund

Frej Wedlund är en 24-årig tonsättare från Östersund, Jämtland som för närvarande går sitt tredje år på kandidatutbildningen i komposition vid KMH för Per Mårtensson. Tidigare har han studerat för Pär Lindgren och Martin Schultz, samt deltagit i masterclasses med Johannes Schöllhorn, Rolf Martinsson, Mathias Steinauer och Anders Flodin.

Hans musik har bland annat framförts av Norrköpings Symfoniorkester, KMH Symfoniorkester, Stockholms Blåsarsymfoniker och Norrbotten NEO. 2013 vann han andrapris i Susanville Symphony Composition Competition med orkesterverket Tenebrous Enigma. Sommaren 2015 var han composer-in-residence på Lövstabruk kammarmusiksfestival där hans pianokvartett uruppfördes, och valdes tidigare under året ut i Musik i Syds call-for-works Future Legends Nordic till konsertserie på Palladium, Malmö. För tillfället arbetar han med sitt examensstycke för Musica Vitae, som kommer framföras 13 maj 2016 i Växjö.


Tävlingens webbsida: 4x4prizes.org

För mera information: Frej Wedlund, 0762-83 05 03, frej.wedlund@student.kmh.se

Foto: Catarina Dahlin


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling